Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: «Πολύ σοβαρές επιπτώσεις» για την παγκόσμια οικονομία από μία πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ

Καθώς ο φόβος μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ εντείνεται και μετά το «καμπανάκι» της Τζάνετ Γέλεν, το ΔΝΤ σπεύδει να κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς ο φόβος μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ εντείνεται και μετά το «καμπανάκι» της Τζάνετ Γέλεν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σπεύδει να κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

«Οι πιθανές συνέπειες από μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια και ευρύτερη αστάθεια» τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ, μια εξέλιξη που όπως παρατήρησε «θα ερχόταν να προστεθεί στα σοκ των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία».

«Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ γίνονται σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε. «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, εάν υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ. Και ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις πλευρές στις ΗΠΑ να ενωθούν για να καταλήξουν σε συναίνεση για την επείγουσα αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» επεσήμανε.

  • Διαβάστε ακόμα: Ντάιμον (JP Morgan): Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες – Έρχονται περισσότεροι κανόνες

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ «θα πυροδοτούσε παγκόσμια ύφεση» και «θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας».

Όπως ανέφερε ακόμα σήμερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η αύξηση των επιτοκίων έχει πλήξει ήδη ορισμένες χώρες, ειδικά εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους και το 45% βρίσκεται σε κίνδυνο, προβλέποντας ότι παγκόσμια ανάπτυξη, την επόμενη πενταετία, θα καταγράψει τις πιο αδύναμες επιδόσεις των τελευταίων 30 ετών.

Σχετικα αρθρα

Σε υψηλά ενός έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

admin

ΟΟΣΑ: «Έκρηξη» άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

admin

Ρεύμα: Τα μερίδια των προμηθευτών τον Απρίλιο – 11 ώρες με αρνητικές τιμές χονδρικής

admin

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

admin

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin