Image default
Ευρώπη

Αποκλειστικό: Διάλογο ΕΛΚ-ΕΣΜ και μετά τις Ευρωεκλογές επιθυμεί ο Ταγιάνι

Ο διάλογος μεταξύ του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) θα πρέπει να συνεχιστεί με την ελπίδα να σχηματιστεί μια σταθερή πλειοψηφία για τη διακυβέρνηση της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του 2024, δήλωσε ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ, υπό το πρίσμα των προβλέψεων ότι το ECR θα είναι η τρίτη πολιτική ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το φιλελεύθερο Renew Europe αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τα δεξιά «άκρα», καθιστώντας το παζλ της επόμενης Βουλής της ΕΕ πιο περίπλοκο.

Μαζί με την ακροδεξιά Λέγκα (ID) του Ματέο Σαλβίνι, το κόμμα Forza Italia (ΕΛΚ) του Ταγιάνι είναι μέλος της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας (ECR) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Οι πολιτικοί του Forza Italia συχνά τονίζουν ότι η συμμετοχή τους στη δεξιά κυβέρνηση εγγυάται τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα διφορούμενα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια των άλλων δύο εταίρων του συνασπισμού.

Ερωτηθείς εάν η «ξεκάθαρη» φιλοευρωπαϊκή στάση του ιταλικού συνασπισμού θα μπορούσε να αποτελέσει την προϋπόθεση για μια ευρωπαϊκή συμφωνία μεταξύ ΕΛΚ και ECR και εάν προβλέπει ότι οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι θα ενταχθούν στο ΕΛΚ στο μέλλον, ο Ταγιάνι απάντησε:

«Το επόμενο έτος θα γίνουν ευρωεκλογές, το ΕΛΚ θα έχει το καθήκον να εργαστεί για τη δημιουργία μιας σταθερής πλειοψηφίας που θα μπορεί να κυβερνήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια […] Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ του ECR και του ΕΛΚ. Παρόλο που είναι διαφορετικές δυνάμεις, ήδη ψηφίζουν συχνά μαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ταγιάνι.

«Και, για παράδειγμα, το 2017, ήταν ακριβώς η πλειοψηφία του ΕΛΚ, του ECR και των Φιλελευθέρων που καθόρισε την εκλογή μου ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Μια συνεργασία ΕΛΚ-ECR υποστηρίζεται σθεναρά από τον σημερινό κεντροδεξιό ηγέτη της ΕΕ Μάνφρεντ Βέμπερ, αν και οι φιλοδοξίες του έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί τεράστια αντίδραση στο Βερολίνο, όπου τα δεξιά κόμματα την έχουν απορρίψει σθεναρά.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του εταίρου της EURACTIV, Europe Elects, η συντηρητική εθνικιστική ομάδα ECR, που είναι σήμερα η έκτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλησιάζει στο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη με 85 έδρες.

https://infogram.com/eu-european-parliament-projection-1hxr4zxq9nkrq6y

Το Renew Europe παίρνει αποστάσεις από τα δεξιά άκρα

Ο τρίτος πιθανός εταίρος συνασπισμού στο μυαλό του Ταγιάνι είναι το κεντρώο Renew Europe. Ωστόσο, μια πρόσφατη εσωτερική συμφωνία στην ομάδα καθιστά τα πράγματα περίπλοκα.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα που ανήκουν στην ομάδα του Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τη δημιουργία κοινής εκλογικής πλατφόρμας με κοινούς υποψηφίους.

Το Renew Europe συγκεντρώνει το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EDP), το κόμμα ALDE και το κόμμα Renaissance του Εμανουέλ Μακρόν, μετρώντας μέχρι σήμερα 101 ευρωβουλευτές.

«Αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι ένα χρήσιμο βήμα προς τα εμπρός ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, καθώς θα δημιουργήσει μια λειτουργική βάση στην οποία μπορούμε να βασιστούμε για την προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Σάντρο Γκόζι, γενικός γραμματέας του EDP.

Εκτός από τον Γκόζι, το έγγραφο υπέγραψαν ο πρόεδρος του Renew Europe και γενικός γραμματέας του Renaissance, Στεφάν Σεζουρνέ, και οι συμπρόεδροι του ALDE, Τίμι Ντούλεϊ και Ιλχάν Κιουτσούκ.

Το Renew διευκρίνισε ότι αποκλείει κάθε συμμαχία με όσους έχουν σχέση με τα «άκρα» – αναφερόμενο στην Identity & Democracy (ID) και το ECR.

Μιλώντας στο ANSA, ο Γκόζι χαρακτήρισε «φάντασμα», μια συμμαχία μεταξύ του ΕΛΚ, του ECR και της Renew Europe και «ίσως να περιλαμβάνει και κομμάτια της ID».

«Λέμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο όχι σε αυτή την υπόθεση. Το έχουμε ήδη διατυπώσει εγγράφως, είναι μια ισχυρή πολιτική δέσμευση και θα το επαναλαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μας εκστρατείας: έχουμε ένα άλλο όραμα για την Ευρώπη», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την Μελόνι «νεοεθνικιστή».

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) έχουν ήδη υιοθετήσει την ίδια γραμμή, αποκλείοντας τη συνεργασία με το ΕΛΚ για τον ίδιο λόγο, παρά την προηγούμενη συνεννόηση που είχαν στο παρελθόν. Το ΕΛΚ οδεύει προς «μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: την ακροδεξιά», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του S&D Ιράτσε Γκαρσία στη EURACTIV Πολωνίας.

Το ΕΛΚ αντέδρασε έντονα στη συνέντευξη, ξεσπώντας εναντίον της Γκαρσία.

«Καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες του S&D που συνεργάζεται καθημερινά με ακροαριστερές δυνάμεις που υπερασπίζονται συστηματικά τις πολιτικές θέσεις της Μόσχας και του Πεκίνου και που είναι ανοιχτά αντιευρωπαϊκές», δήλωσε ο επικεφαλής Τύπου του ΕΛΚ Πέδρο Λόπεζ ντε Πάμπλο στη EURACTIV Πολωνίας.

Ο Ταγιάνι υποστηρίζει την ειδική πλειοψηφία 

Σε επίπεδο πολιτικής της ΕΕ, ο Ταγιάνι μίλησε αρνητικά για την ομοφωνία που απαιτείται για τις τρέχουσες διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ, λέγοντας ότι έχει αποδειχθεί ότι έχει περιορισμούς και είναι συχνά η αιτία της αναποτελεσματικότητας και της αδράνειας της ΕΕ.

«Το Συμβούλιο θα αποφάσιζε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με ειδική πλειοψηφία σε βασικούς τομείς όπως η φορολογία και η εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Ταγιάνι στην ιταλική EURACTIV.

Υπερασπίστηκε επίσης τη συχνότερη χρήση των μέσων που προβλέπονται ήδη στις Συνθήκες, όπως οι «ρήτρες passerelle (μεταβατικές)» (επιτρέπουν την τροποποίηση μιας νομοθετικής διαδικασίας χωρίς επίσημη τροποποίηση των Συνθηκών), για να ξεπεραστούν πιθανά αδιέξοδα.

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει στοχευμένες διαδικασίες μεταρρύθμισης τόσο της θεσμικής αρχιτεκτονικής όσο και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας, της διαφάνειας και της επικαιρότητας που πρέπει πάντα να εμπνέουν τις ενέργειές μας», σημείωσε ο Ταγιάνι.

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της ΕΕ, είπε ότι θα είναι ο τρόπος για να «ανανεωθεί» και να «επανεκκινηθεί» η Ευρώπη.

«Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν πλέον να αναβληθούν, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να αναληφθούν ακόμη και με τις υπάρχουσες συνθήκες, ενώ άλλες απαιτούν τροποποιήσεις τους», δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εξουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Επομένως, είναι σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Είτε με μια Συνέλευση είτε με μια Διακυβερνητική Διάσκεψη, θα το δούμε», κατέληξε ο Ταγιάνι.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Τέλος στο «δράμα του χρέους», υπέγραψε το νομοσχέδιο ο Μπάιντεν

admin

Οι online τράπεζες κέρδισαν το στοίχημα των καταθέσεων

admin

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου ο Ατζάι Μπάνγκα

admin

Απειλή οι σκιώδεις οντότητες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Η ανάλυση κόστους-οφέλους της ΕΕ δέχεται πυρά κατά του νόμου περί συσκευασίας

admin

Η σταθερή αύξηση των ξένων επενδύσεων αποδεικνύει την ελκυστικότητα της κινεζικής οικονομίας

admin

Σύνοδοι κορυφής και διαφορετικές προσεγγίσεις για την οικονομική ανάκαμψη

admin