Image default
Οικονομία

Θ. Πελαγίδης (ΤτΕ): Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ΕΕ δεν αφήνουν μια κυβέρνηση να κάνει «ό,τι νομίζει»

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει μια ικανοποιητική μεγέθυνση τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση.

Κάθε κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική, αλλά οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν της αφήνουν περιθώρια να κάνει «ό,τι νομίζει». Αυτό υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι από το 2010 υπάρχει ένας εξορθολογισμός στην κατάρτιση και τη εκτέλεση του προϋπολογισμού, με ανώτατα όρια δαπανών και μεσπρόθεσμες δεσμεύσεις οι οποίες εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες, ενώ ισχύουν και αιρεσιμότητες για τα κονδύλια που απορροφά η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Επομένως, όπως είπε ο κ. Πελαγιδης, οι μηχανισμοί αυτοί αποτρέπουν τις υπερβάσεις λόγω του πολιτικού κύκλου, που υπήρχαν παλαιότερα στη Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Εάν ο προϋπολογισμός έχει κάποια απόκλιση από τις προβλέψεις, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί την επόμενη χρονιά.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ακόμα ότι η οικονομία σημείωσε μια υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια, η οποία, σε συνδυασμό με το ενεργειακό ταμείο επέτρεψε στην κυβέρνηση να τροφοδοτήσει την οικονομία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αλλά και να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Τόνισε, μάλιστα, ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι το μέγεθος που έχει σημασία.

Ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει μια ικανοποιητική μεγέθυνση τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, αλλά ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, χωρίς να δημιουργείται ένα κλίμα ότι βρισκόμαστε μπροστά από ένα βουνό δυσάρεστων γεγονότων, γιατί αυτό το πράγμα δεν υπάρχει, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας και μέχρι στιγμής με αυτά που ξέρουμε.

Σχετικά με τα επιτόκια , ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες ερμηνεύονται από την αγορά ότι προοιωνίζονται δύο ακόμα αυξήσεις 0,25 της μονάδας η κάθε μία και μετά αναμονή.

Είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός σε χώρες όπως της Βαλτικής αλλά και της Γερμανίας είναι διπλάσιος από ότι στην Ελλάδα και ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε διαφοροποιήσεις μέσα στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Για τον πληθωρισμό, ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε ότι οι ενδείξεις, κυρίως στις ΗΠΑ είναι ότι το φαινόμενο οδηγείται σε κάμψη, αλλά μένει να φανεί η επίδραση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει ότι έχουν ενσωματωθεί στα αγαθά και τις υπηρεσίες τα προβλήματα που υπήρχαν στην ενέργεια..

Σημείωσε τέλος ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών στα τρόφιμα, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια κ.ά. σημειώνουν περιορισμένη αποκλιμάκωση και φαίνεται ότι θα παραμείνουν ψηλά και την επόμενη χρονιά, όχι με διψήφια αύξηση, αλλά πάντως σημαντική.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath