
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα του έχει συγκεκριμένα στοιχεία για την ευθύνη της Ρωσίας για τη δημοσίευση «deep fake news» διαδικτυακού περιεχομένου ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής .
Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει ελαφρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του Ερντογάν δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι είναι απαράδεκτο να παρεμβαίνει η Ρωσία στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι αν γίνει πρόεδρος θα διατηρήσει τους καλούς δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της. Αυτή την εβδομάδα, δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Άγκυρα έχει αναβάλει την πληρωμή στη Ρωσία ενός λογαριασμού φυσικού αερίου 600 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2024, υπογραμμίζοντας την έκταση των ενισχυμένων σχέσεων υπό τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ερωτηθείς γιατί έγραψε στο Twitter την Πέμπτη ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για το ψεύτικο διαδικτυακό περιεχόμενο, μια τολμηρή κίνηση, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Αν δεν το είχαμε (συγκεκριμένα στοιχεία), δεν θα είχα κάνει tweet». Το κόμμα του δεν επικοινώνησε με τη ρωσική πρεσβεία για το θέμα, πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Ένας υποψήφιος για την προεδρία ενός μικρού κόμματος, ο Μουχαρέμ Ιντζέ , αποχώρησε την Πέμπτη επικαλούμενος μια ψεύτικη «δολοφονία χαρακτήρων» που έγινε διαδικτυακά. Έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ανάμιξη σε ξένες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Η ψήφος της Τουρκίας την Κυριακή διαμορφώνεται ως η πιο κρίσιμη στη σύγχρονη ιστορία της, με τεράστιες επιπτώσεις για την παγκόσμια θέση, τις στρατηγικές συμμαχίες και την οικονομική κατεύθυνση της Άγκυρας.
“Θεωρούμε απαράδεκτο να παρέμβει μια άλλη χώρα στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας υπέρ ενός πολιτικού κόμματος. Ήθελα να το γνωρίζει όλος ο κόσμος, γι’ αυτό έκανα αυτή την έκκληση ανοιχτά με ένα tweet”, δήλωσε ο Kilicdaroglu σε συνέντευξή του.Το Κρεμλίνο αργότερα αρνήθηκε ότι παρενέβη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι άνθρωποι που μετέφεραν τέτοιους ισχυρισμούς στον Κιλιτσντάρογλου ήταν ψεύτες και ότι η Ρωσία εκτιμά πάρα πολύ τους δεσμούς της με την Τουρκία.
Στο γραφείο του στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι θα “αντικαταστήσει μια αυταρχική εξουσία”.
Ο 74χρονος πρώην δημόσιος υπάλληλος τόνισε ότι η Τουρκία, η οποία έχει επίσης στενούς επιχειρηματικούς, οικονομικούς και τουριστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα επιδιώξει μια καλή ισορροπία στις σχέσεις με τη Μόσχα.
«Δεν θέλουμε να σπάσουμε τις φιλικές μας σχέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα», είπε.
Ο Κιλιτσντάρογλου είπε επίσης ότι θα πιέσει για μια άλλη ειρηνευτική πρωτοβουλία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια του Ερντογάν το 2022.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θεωρούμε σωστό για καμία χώρα να καταλάβει μια άλλη χώρα».
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μια διπλωματική πράξη εξισορρόπησης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα. Έχει στείλει οπλισμένα drones για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε εάν θα υποστήριζε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εάν εκλεγεί πρόεδρος, είπε: «Φυσικά», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ στο ίδιο πλαίσιο που είχαμε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.
Η Φινλανδία και η Σουηδία, συγκλονισμένες από τη ρωσική εισβολή, εξασφάλισαν έγκριση για ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το έτος, αν και η ένταξη της Σουηδίας έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνίας με την κυβέρνηση του Ερντογάν σχετικά με την υποτιθέμενη στέγαση Κούρδων μαχητών, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.
Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι ένα θεμελιώδες πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στη θητεία του Ερντογάν στο ΑΚΡ (AKP) ήταν ο αποκλεισμός του υπουργείου Εξωτερικών από τη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει διαμορφώσει ο ίδιος πολιτική.
Η Τουρκία, είπε ο Κιλιτσντάρογλου, θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στην ειρήνη, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στο εθνικό της συμφέρον και θα ενεργεί σύμφωνα με τον σύγχρονο κόσμο.
Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι τα κέρδη στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η αντιπολιτευόμενη συμμαχία του θα κερδίσει την Κυριακή. Την Πέμπτη, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας έκλεισε σχεδόν 7,9% υψηλότερα, ενώ οι συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης σημείωσαν πτώση.
Οι εκλογές φέρνουν σε σύγκρουση το όραμα του Ερντογάν για μια βαριά διαχειριζόμενη οικονομία, η οποία έχει δει τον πληθωρισμό στα ύψη και τη βουτιά της λίρας, με την υπόσχεση του Kilicdaroglu να επιστρέψει σε μια πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική ελεύθερης αγοράς.
“Βλέπουμε ήδη ότι υπάρχει ανακούφιση εντός και εκτός της χώρας καθώς έχει καταστεί σαφές ότι θα εκλεγώ πρόεδρος”, είπε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι οι αγορές εμπιστεύονται ότι η συμμαχία του θα κυβερνήσει με ορθολογικές πολιτικές.
“Αυτό δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη σε εγχώριους και ξένους οικονομικούς κύκλους. [Οι κινήσεις της αγοράς την Πέμπτη] ήταν τα πρώτα βήματα αυτής της εμπιστοσύνης. Το κόστος δανεισμού της Τουρκίας θα μειωθεί επίσης”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.
“Πρέπει να διορίσουμε κάποιον που εμπιστεύονται οι οικονομικοί κύκλοι ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν οι ξένοι επενδυτές. Επιπλέον, θα διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.”