Image default
Ευρώπη

Κύπρος: Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή

Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λευκωσία, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο υπουργός, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΤΑ, διαφυλάξαμε την εργατική ειρήνη, ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της κοινωνίας και λειτουργήσαμε ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους, επειδή μαζί προσπαθήσαμε και μαζί καταφέραμε να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε. Ευχαριστώ τους κοινωνικούς εταίρους για την συνεργασία και την εποικοδομητική στάση που επέδειξαν, αξιολογώντας τα δεδομένα με ορθολογισμό και υπευθυνότητα. Όπως πράττουμε επί δεκαετίες, καταλήγοντας σε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, έτσι πράξαμε και τώρα υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η Κυβέρνησή μας μπορεί να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά, με ενότητα και συλλογικότητα, προχωρώντας μπροστά με σταθερά βήματα και βρίσκοντας λύσεις σε δύσκολα προβλήματα».

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει τα εξής:

«Ανανεώνεται η Μεταβατική Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του 2017, η οποία ανανεώθηκε το 2020, και το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ αυξάνεται στο 66,7%, ενώ η καταβολή σύμφωνα με το επαυξημένο ποσοστό θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2023 και ο Κοινωνικός Διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Σημειώνεται ότι μέχρι την επίτευξη της ολοκληρωμένης Συμφωνίας θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες της παρούσας Συμφωνίας».

Ικανοποίηση

Μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα που επετεύχθη για την ΑΤΑ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας αναφερθήκαμε σε πολλά θέματα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ένα ήταν η ΑΤΑ, άλλο αυτό των τετραμήνων και άλλο ο διαχωρισμός ανάμεσα στον νομικό σύμβουλο του κράτους και τον δημόσιο κατήγορο. Όλα αυτά έχουν τροχοδρομηθεί, σιγά σιγά βλέπουμε αποτελέσματα. Να εκφράσω ξανά την ικανοποίηση μου για τη συμφωνία, να ευχαριστήσω όλους και μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών μας υποσχέσεων, αυτά που εξαγγείλαμε, αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό θα το τηρήσουμε μέχρι και την τελευταία υπόσχεση μας».

Για την αύξηση του αφορολόγητου

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν και η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εργασία με εξωτερικούς συνεργάτες ακριβώς για να προχωρήσουμε σε ένα γενικότερο φορολογικό μετασχηματισμό, ο τελευταίος ήταν το 2002. Θα πρέπει να τον εκσυγχρονίσουμε λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, η πράσινη φορολογία και άλλα θέματα. Όλα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει, έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και με τον Σύνδεσμο Λογιστών και, επαναλαμβάνω, αυτά που καταγράφονται στο κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον λαό θα τα τηρήσουμε».

 --

Σχετικα αρθρα

Έλον Μασκ: Σενάρια για ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα

admin

Ο Σάντσεθ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις τοπικές κάλπες

admin

Ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας: Ανοδικά ο τζίρος το 2022 – Οι κυριότεροι «πελάτες» της Ε.Ε.

admin

Προσέγγιση φιλίας με στόχο τεχνολογία και καινοτομία μεταξύ Βρετανίας – Ινδίας

admin

Εντός χρονοδιαγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης η Ιταλία, ισχυρίζεται η κυβέρνηση

admin

Η Ευρωομάδα ALDE βάζει στο μικροσκόπιο το τσέχικο κόμμα ΑΝΟ

admin

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin