Image default
Οικονομία

Μητσοτάκης στο AP: Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

«Ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τις εκλογές στην Τουρκία.

Τις θέσεις τους για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα και για τις επερχόμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Associated Press.

Μιλώντας για της οικονομίας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως περιμένει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Παράλληλά, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «θα είμαι πολύ, πολύ ξεκάθαρος. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει ακόμα και ένα μικρό μέρος όσων έχει πει, αυτό θα οδηγήσει σε σίγουρη υποβάθμιση της οικονομίας μας».

Ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη γειτονική μας χώρα την προσεχή Κυριακή, 14 Μαΐου.

Δήλωσε πρόθυμος να συνομιλήσει με τον νικητή των εκλογών και εξέφρασε την ελπίδα ώστε η Τουρκία να επανεξετάσει τη στάση της προς τη Δύση.

«Ωστόσο, δεν είμαι αφελής. Ξέρω πως οι εξωτερικές σχέσεις των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».

  • Ερντογάν: Οι εκλογές να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής για Ελλάδα – Τουρκία

Όπως αναφέρει το AP, Ελλάδα και Τουρκία έχουν ένταση για δεκαετίες για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος για τα ναυτικά σύνορα στη Μεσόγειο. Τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, με Τούρκους αξιωματούχους να «δείχνουν» πως θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά. Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει προχωρήσει ευρύ πρόγραμμα αγοράς εξοπλιστικών, ώστε να εκμοντερνίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, όπως η αγορά των γαλλικών Rafale.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «θα ήθελα να μην δαπανώ πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά, με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που επίσης συμπεριφέρεται επιθετικά».

Μεταναστευτικό

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε σε τμήματα της κεντρικής Ελλάδας την Πέμπτη, εκφωνώντας ομιλία στην παραθαλάσσια πόλη του Βόλου, προτού κατευθυνθεί ανατολικά την Παρασκευή στα νησιά της Λέσβου και της Ρόδου. Η Λέσβος φιλοξενούσε για αρκετά χρόνια τον καταυλισμό μεταναστών της Μόριας, ο οποίος εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο της Ευρώπης μέχρι που κάηκε το 2020. Το νησί και πολλά άλλα στο ανατολικό Αιγαίο έγιναν σημεία ανάφλεξης της προσφυγικής κρίσης το 2015, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν από την Τουρκία και κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πατάξει τη μετανάστευση, επιδιώκοντας να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα, αυξάνοντας τις περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και επεκτείνοντας σε τεράστιο βαθμό έναν φράχτη κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης κατηγορηθεί από οργανώσεις δικαιωμάτων και τους ίδιους τους μετανάστες ότι πραγματοποιούν συνοπτικές -και παράνομες- απελάσεις χωρίς να επιτρέπουν στους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Η Ελλάδα αρνείται σθεναρά ότι εφαρμόζει την πρακτική που είναι γνωστή ως επαναπροωθήσεις.

Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να διατηρήσει την πολιτική αυτή εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Ο σημερινός συνοριακός φράχτης στον Έβρο εκτείνεται λίγο κάτω από 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) και η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον επεκτείνει κατά 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα προστεθούν περισσότερα από 100 χιλιόμετρα (160 μίλια) τείχους σε αυτό μέχρι το 2026.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί» συμπλήρωσε.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath

Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν σοβαρά την ΕΚΤ

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Πώς έχει αλλάξει η τιμή της μπύρας με το πέρασμα των χρόνων

admin

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη προς τη ΝΑ Ευρώπη το μέλλον του λιμανιού» – 400% αύξηση στην κρουαζιέρα

admin