Image default
Ευρώπη

Αξιωματούχος του ΕΛΚ καρφώνει Ευρωσοσιαλιστές: Προβλήματα εξουσίας

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δήλωσε στη EURACTIV ότι η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Ιράτσε Γκαρσία έχει προβλήματα ελέγχου της ομάδας της, καθώς οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές συνεργάζονται με την κεντροδεξιά, σε αντίθεση με τη δήλωσή της ότι η συνεργασία με το ΕΛΚ έχει τελειώσει.

Σε συνέντευξή της στη EURACTIV Πολωνίας, η Γκαρσία δήλωσε ότι η σοσιαλιστική ομάδα ήταν πάντα σε θέση να συνεργαστεί με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά το φλερτ του ΕΛΚ με τα ακροδεξιά κόμματα καθιστούν τη συνεννόηση πλέον αδύνατη, καθώς πέρασε την «ευρωπαϊκή κόκκινη γραμμή».

«Αν αυτή η συμμαχία [υπέρ της ΕΕ] κινδυνεύει, είναι επειδή κάποιοι κινούνται προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: προς την ακροδεξιά και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε ευρωβουλευτής η οποία βρίσκεται κοντά στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Αντιδρώντας στη δήλωση αυτή, ο Πέδρο Λόπεζ ντε Πάμπλο, διευθυντής Τύπου της ομάδας του ΕΛΚ, δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας ότι η συνεργασία με τους ευρωβουλευτές του S&D συνεχίζεται σε όλους τους φακέλους και σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως και πριν τη συνέντευξη στη EURACTIV.

«Ως εκ τούτου, πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάει η κ. Γκαρσία. Εάν διέταξε τους ευρωβουλευτές της να μην συνεργάζονται με τους ευρωβουλευτές της ομάδας του ΕΛΚ, κανείς από την πολιτική της ομάδα δεν έχει σεβαστεί την εντολή της μέχρι στιγμής. Μπορεί να έχει πρόβλημα εξουσίας στους κόλπους του κόμματός της», δήλωσε ο Λόπεζ.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της σχετικά με το ότι η Ομάδα του ΕΛΚ «κινείται προς την άκρα δεξιά», ο Λόπεζ σχολίασε τα εξής:

«Αντιθέτως, η Ομάδα του ΕΛΚ έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεργαστεί μόνο με πολιτικές δυνάμεις που είναι φιλοευρωπαϊκές, που τάσσονται ανοιχτά κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και που σέβονται το κράτος δικαίου», είπε.

«Θα εκτιμούσα πραγματικά πολύ την ίδια σαφήνεια των όρων όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ του S&D και των δυνάμεων της άκρας αριστεράς», κατέληξε.

Οι λογομαχίες μεταξύ της κεντροδεξιάς της ΕΕ και των σοσιαλιστών έχουν κλιμακωθεί ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών στην Ισπανία τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα PSOE του Γκαρσία κατατάσσεται δεύτερο μετά το Λαϊκό Κόμμα (PP-EPP).

Σύμφωνα με αναλυτές, το PP θα χρειαστεί έναν εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση και το ακροδεξιό Vox (ECR) θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, καθώς κατατάσσεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις.

Δημόσια, το PP έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να κυβερνήσει μόνο του, αλλά δεν έχει αποκλείσει σταθερά μια συνεργασία με το Vox αν χρειαστεί. Το PP και το Vox έχουν ήδη συμμαχήσει στις περιφέρειες Καστίλλης και Λεόν.

Από την πλευρά του, το PSOE προσπαθεί να σφυρηλατήσει συμμαχίες στην αριστερά, η οποία είναι, προς το παρόν, κατακερματισμένη.

Σχετικα αρθρα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin