Image default
Οικονομία

Διπλό crash test τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για οικονομία και μέτρα στήριξης

Τη Δευτέρα 15/5 οι εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη, δημοσιονομικά και πληθωρισμό. Την ίδια ημέρα στο τραπέζι του Eurogroup, μαζί με αποτίμηση για την ενεργειακή κρίση και την πολιτική των κρατών για το πώς θα λαμβάνονται εφεξής τα μέτρα στήριξης. Εώς τη Δευτέρα και το αίτημα της Αθήνας για δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα φώτα στην εγχώρια πολιτικοοικονομική σκηνή είναι επικεντρωμένα πλέον εντελώς στην ώρα της κάλπης και στις εξαγγελίες των κομμάτων. Ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν στις Βρυξέλλες. Τη Δευτέρα λαμβάνουν χώρα δύο διαφορετικά crash test που αφορούν άμεσα στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Το πρώτο είναι οι νέες εαρινές εκτιμήσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες αναμένεται να δώσουν το πιο «φρέσκο» στίγμα για την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης, τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.

Δημοσιεύονται για να οδεύσουν, την ίδια μέρα, προς πολιτική συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) μαζί με ένα δεύτερο θέμα. Ο λόγος για τους τριγμούς που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά του πώς θα κινηθούν από δω και πέρα τα μέτρα στήριξης, ειδικά σε ένα «κακό» σενάριο αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα νέα μέτρα στήριξης

Σε έγγραφο που θα συζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ, στο μικροσκόπιο τίθεται και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Το κατά πόσο δηλαδή οι ανατιμήσεις ανά την ΕΕ είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της ενεργειακής – εφοδιαστικής κρίσης. Αν δηλαδή η άνοδος των τελικών τιμών είναι ανάλογη με την άνοδο του κόστους, αν αυτή έχει επηρεάσει τις ίδιες τις επιχειρήσεις και αν οι εταιρείες μετακυλίουν το τελικό κόστος στον καταναλωτή διατηρώντας ή και αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Μπαίνει λοιπόν στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας» που παρακολουθεί εδώ και καιρό και η ΕΚΤ. Σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες όπως η πανδημία και η εκτίναξη της ζήτησης που ακολούθησε.

Παράλληλα θα εξεταστεί τι μέτρα στήριξης μπορούν να ληφθούν από δω και πέρα, με βάση και τη σύσταση του Eurogroup για στοχευμένη στήριξη και μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Κεντρικός άξονας παραμένει η σταδιακή απόσυρση της στήριξης, αλλά εισάγεται στο τραπέζι και το τι θα γίνει σε περίπτωση αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Πλέον, προτείνεται η στήριξη να συνδέεται και με το άλλο μέτωπο, δηλαδή με το αυξημένο πλέον κόστος δανεισμού. Και τούτο για να αντιμετωπισθεί και ο κίνδυνος εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το βλέμμα και στην επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται η στήριξη των κρατών προς τις επιχειρήσεις να μην στρεβλώνει τον ανταγωνισμό αλλά και να μην οδηγεί σε άνοδο του ιδιωτικού χρέους έχοντας στο επίκεντρό της τη μορφή εγγυήσεων ή επιδοτούμενων δανείων. Συζητείται επίσης τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθούν τα πτωχευτικά πλαίσια αλλά και η πορεία προς την κλιματική μετάβαση.

Τα πορίσματα της 24ης Μαΐου και το αίτημα για «δόση»

Η επόμενη πράξη από πλευράς Κομισιόν αναμένεται λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Για τις 24 Μαΐου έχει κλειδώσει η ανακοίνωση του λεγόμενου «Εαρινού Πακέτου» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Δηλαδή οι συστάσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Η Ελλάδα έχει στείλει ένα σχέδιο το οποίο προφανώς θα αναπροσαρμοστεί με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί και το πόρισμα της 2ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Υπάρχουν όμως και κάποιες οι τελευταίες εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς. Επιχειρείται σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο έως τη Δευτέρα να σταλεί στις Βρυξέλλες και το ελληνικό αίτημα για την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να διατηρηθεί η «πρωτοπορία» της χώρας στο εν λόγω πεδίο, αλλά και να ωριμάσει η διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος τους επόμενους μήνες (κάτι που θα βοηθήσει και στη ρευστότητα των κρατικών ταμείων).

Αντιθέτως για μετά τις εκλογές μετατίθεται εκ των πραγμάτων το αίτημα για την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης και για την ένταξη σε αυτό του REPowerEU (ο νέος άξονας που σχετίεται με την ενεργειακή κρίση).

Σχετικα αρθρα

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin