Image default
Ευρώπη

Θα πέσουν μηνύσεις στη Σλοβακία: Πρόεδρος εναντίον πρώην πρωθυπουργού

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο για σχόλια που την αφορούν.

Ο Φίτσο, πρόεδρος του Smer-SD, έχει αποκαλέσει επανειλημμένα την Τσαπούτοβα «αμερικανό πράκτορα» και, μιλώντας για την απόφασή της να διορίσει νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, είπε ότι «διορίζει την κυβέρνηση του Σόρος», αναφερόμενος στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο-φιλανθρωπό Τζορτζ Σόρος.

Ο Φίτσο αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα σχόλιά του, ακόμη και όταν η Τσαπούτοβα και η οικογένειά της άρχισαν να δέχονται απειλές θανάτου. Η αστυνομία διεξάγει επί του παρόντος τέσσερις ποινικές διαδικασίες σχετικά με επικίνδυνες απειλές που διατυπώθηκαν κατά του προέδρου.

«Το να στοχοποιείς κάποιον με μισητά ψέματα έχει ήδη κοστίσει ζωές σε ανθρώπους στη Σλοβακία», έγραψε η Τσαπούτοβα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόεδρος μίλησε εναντίον του Φίτσο λίγο πριν εκείνη ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της για το αν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το επόμενο έτος.

Η Τσαπούτοβα έχει επίσης κινηθεί νομικά εναντίον του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Smer, Λούμπος Μπλάχα, ο οποίος είναι γνωστός για τη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας και των θεωριών συνωμοσίας, λόγω των κατηγοριών ότι είναι «προδότης», «αμερικανός πράκτορας» και «υποταγείς σε ξένα κρατικά συμφέροντα». Ο ίδιος κέρδισε, ωστόσο, την υπόθεση στο δικαστήριο πέρυσι.

Η πρόεδρος δεν ανέφερε τι είδους νομικές ενέργειες προτίθεται να ασκήσει εναντίον του Φίτσο.

Το κόμμα Smer-SD του Φίτσο προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που έχουν οριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Η φιλορωσική ρητορική του Smer και οι ενισχυμένοι δεσμοί του με το ακροδεξιό κόμμα Η Δημοκρατία έχουν φέρει το κόμμα σε δύσκολη θέση σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Ιράτσε Γκαρσία, πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – η πολιτική ένταξη του Smer-SD σε επίπεδο ομάδας της ΕΕ – δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV ότι το κόμμα συζητά την αναστολή της συμμετοχής του Smer στο κόμμα.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin