Image default
Οικονομία

Κογκρέσο ΗΠΑ: Θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία τον Ιούλιο εάν πάνε καλά τα έσοδα του Ιουνίου

«Εάν το όριο του χρέους παραμείνει αμετάβλητο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κάποια στιγμή τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, η κυβέρνηση να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ανέφερε η έκθεση του CBO.

«Χαραμάδα» αισιοδοξίας άφησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου την Παρασκευή καθώς δήλωσε ότι τα φορολογικά έσοδα και τα έκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ μετά τις 15 Ιουνίου «πιθανώς θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των εργασιών τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου».

Το αναθεωρημένο guidance του CBO κατά τα άλλα επανέλαβε την προηγούμενη αβεβαιότητα σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους κατά τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Παρόλο που τα φορολογικά έσοδα στα μέσα Ιουνίου θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον Ιούλιο, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δήλωσε το γραφείο.

«Εάν το όριο του χρέους παραμείνει αμετάβλητο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κάποια στιγμή τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, η κυβέρνηση να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ανέφερε η έκθεση του CBO.

Η νέα έκθεση δημοσιεύτηκε καθώς ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες του Κογκρέσου ανέβαλαν την προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, επικαλούμενη μικρή πρόοδο μέχρι στιγμής σχετικά με οποιαδήποτε συμφωνία για περικοπή δαπανών και αύξηση του ορίου χρέους.

«Ο βαθμός στον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες λειτουργίες της κυβέρνησης θα παραμείνει αβέβαιος καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών εξαντληθεί τελικά στις αρχές Ιουνίου. Αυτή η αβεβαιότητα υπάρχει επειδή ο χρόνος και το ύψος των εισπράξεων εσόδων και των δαπανών κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που μεσολάβησαν θα μπορούσαν να διαφέρουν από τις προβλέψεις του CBO».

Το γραφείο προειδοποίησε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτά τα νούμερα και ότι ένας από τους πιο σημαντικούς θα μπορούσε να είναι μια αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το σχέδιο διαγραφής φοιτητικών δανείων του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο CNBC ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είναι πιθανό να καταργήσει το σχέδιο διαγραφής χρέους 400 δισ. δολαρίων, δεδομένης της συντηρητικής πλειοψηφίας του δικαστηρίου.

Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους αναβλήθηκαν λιγότερο από μία ημέρα προτού ο Μπάιντεν οριστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής, Χακίμ Τζέφρις.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ισχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 9 εβδομάδων οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας

admin

Αυγενάκης: «Τριπλή νίκη» η έγκριση αναθεώρησης της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

ΑΑΔΕ: Στο φως μεγάλη ποσότητα φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

admin

Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 38,5% των μισθών

admin