Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Μητσοτάκης προς Αλβανία

Your browser does not support the audio element.

Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού – Υποχρέωση της Αλβανίας να αφήσει ελεύθερους τους κρατούμενους- Ενημέρωσε την πρόεδρο της Κομισιόν-  Απόλυτο σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία δήλωσε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται, απευθύνοντας αυστηρό μήνυμα στις αλβανικές αρχές, μετά τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δυσάρεστο γεγονός της σύλληψης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μέλους της Ελληνική Εθνικής Μειονότητας είπε: «Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου, δυστυχώς, συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντη Μπελέρης». Συμπλήρωσε δε πως «θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα σε ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενημερώνοντας την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο facebook ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ.φον ντερ Λάιεν για τη σύλληψη «βάσει ανυπόστατων κατηγοριών του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Δένδιας: Απόλυτο σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία

Στη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας δύο μέρες πριν από τις εκλογές αναφέρθηκε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία. Όπως είπε ο κ.Δένδιας αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο. Επαναλαμβάνω κάτι που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός Ράμα, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο.

Ο κ.Δένδιας σημείωσε ότι ενημέρωσε ήδη σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ.Ζοζέπ Μπορέλ, όπως και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά το θέμα. 

To πλήρες κείμενο της δήλωσης Δένδια, ακολουθεί:

Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο Συμβούλιο, για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θα ήθελα, όμως, να τοποθετηθώ και για ένα άλλο, εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Τη σύλληψη ενός μέλους της Ελληνικής Μειονότητας, του Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στη Χειμάρρα της Αλβανίας, μαζί με έναν ακόμη Έλληνα. Θα ήθελα να πω ότι, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο.

Ενημέρωσα γι’ αυτό, ήδη, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ. Borrell, και τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντα την Προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά.

Επαναλαμβάνω, κάτι που αναγνώρισε άλλωστε και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Rama. H σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα “της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου”.

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι “τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη” . Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος,ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Το Σαββατοκύριακο η πρώτη συνεδρίαση του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς

admin

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Στις ευρωεκλογές θα ζυγιστεί και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα

admin

Μαρινάκης: Δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιχείρηση εργαλειοποίησης πονεμένων ανθρώπων από αντιπολίτευση

admin

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το Κυπριακό

admin

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin