Image default
Αγορές

Νέες εβδομαδιαίες απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθι» η κατανάλωση

Νέες εβδομαδιαίες απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθι» η κατανάλωση

Με πτώση για τους βασικούς δείκτες ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου για τη Wall Street, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αρνητικά από την αδυναμία συνεννόησης για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, την αβεβαιότητα για τις περιφερειακές τράπεζες και τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (12/5), ο Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 33.300,62 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 4.124,08 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,35% στις 12.284,74 μονάδες. Ο S&P 500 και ο Dow Jones σημείωσαν πτώση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, υποχωρώντας κατά 0,29% και 1,1%, αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο Nasdaq κέρδισε 0,4%.

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, σηματοδοτώντας άλλη μια ημέρα πτώσης. Ο κλαδικός δείκτης SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) υποχώρησε κατά 0,4%. Η Western Alliance έχασε 0,4% και η PacWest υποχώρησε κατά 1,5%.

Τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το πλαφόν στο χρέος, με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) να χτυπά σήμερα το «καμπανάκι» κάνοντας λόγο για σημαντικό κίνδυνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου εάν το ανώτατο όριο παραμείνει αμετάβλητο.

Στα μάκρο της ημέρας, που λειτούργησαν ως «βαρίδι» για την αγορά, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν «έπεσε» σε χαμηλό εξαμήνου στις 57,7 μονάδες. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν 63 μονάδες τον Μάιο. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό τα επόμενα 5 χρόνια ανήλθαν στο 3,2%, ισοδυναμώντας με το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008.

Οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο εντός του 2023. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,3% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με την πτώση 0,6% τον προηγούμενο μήνα.

Τέταρτη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

Στο «κόκκινο» για ακόμη μία μέρα έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας ισχυρή πτώση και σε εβδομαδιαία βάση. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε κατά 83 σεντς ή 1,2% στα 70,04 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI έχασε 1,8%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent έχασε 81 σεντς ή 1,1% στα 74,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 1,5%.

Πτωτικά σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση κινήθηκε και ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο ωστόσο να διατηρείται πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 2.019,80 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας 70 σεντς ή λιγότερο από 0,1%, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 0,3%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 27 σεντς ή 1,1% στα 24,15 δολάρια η ουγγιά, στο χαμηλότερό του επίπεδο από τις 3 Απριλίου. Στην εβδομάδα το ασήμι κατέγραψε απώλειες σχεδόν 6,9%, στο χειρότερό του 5νθήμερο από τον Οκτώβριο. Αντίθετα, ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 2 σεντς ή 0,5% στα 3,73 δολάρια η λίβρα, αλλά έχασε 4% στην εβδομάδα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • περιφερειακές τράπεζες
  • Κογκρέσο
  • καταναλωτικό κλίμα
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin