Image default
Ευρώπη

Σε αναζήτηση παράκαμψης των ρωσικών veto ο ΟΑΣΕ

Η άρνηση της Ρωσίας να συνεργαστεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ωθεί τα υπόλοιπα μέλη του να προσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας τους.

«Όταν η Ρωσία υψώνει τείχη, δεν υπάρχει πλέον η προσπάθεια να τηρούμε τους κανόνες διαδικασίας που είχαν διαμορφωθεί όταν λειτουργούσαμε ως οργανισμός που βασιζόταν στη συναίνεση», απάντησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Michael Carpenter, σε ερώτηση της EURACTIV.

Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα παρεμπόδιζε την έγκριση του προϋπολογισμού του οργανισμού, θέτοντας σε κίνδυνο τις δραστηριότητες του 57μελούς οργάνου ασφαλείας που ηγείται σε όλο τον κόσμο.

Ο ΟΑΣΕ ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, λειτουργεί ως η μόνη ευρωπαϊκή πλατφόρμα ασφάλειας που συγκεντρώνει Ευρώπη, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την Ουκρανία, και ασχολείται κυρίως με την πρόληψη συγκρούσεων, την τήρηση της ειρήνης και την επιτήρηση των εκλογών.

Τον Απρίλιο, η Ρωσία αποφάσισε να «αναστείλει την καταβολή των συνεισφορών του 2023 και να επαναντισταθμίσει τη φετινή συνεισφορά με αυτή που κατέβαλε το 2022», ανέφερε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Interfax.

«Δεν πρέπει να πληρώνουμε για κάτι στο οποίο δεν συμμετείχαμε. Εάν μας εμποδίσουν περαιτέρω να εργαστούμε φέτος, θα απαιτήσουμε να μας επιστραφεί η συνεισφορά που καταβάλαμε προηγουμένως», δήλωσε στη συνέχεια ο Volodin.

«Σε αυτό το σημείο, είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να τηρήσει, όχι μόνο τους διαδικαστικούς κανόνες, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές βάσει των οποίων λειτουργούμε, και έτσι θα τους παρακάμψουμε», δήλωσε ο Carpenter.

Όλες οι αποφάσεις πρέπει να εγκρίνονται με συναίνεση, επιτρέποντας στη Μόσχα να μπλοκάρει κάθε απόφαση που θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντά της.

Περισσότερα από ένα ζητήμματα  

Για να παρακάμψουν το βέτο της Ρωσίας, τα μέλη του ΟΑΣΕ έχουν βρει δημιουργικές λύσεις ώστε να αποφύγουν να συνεργαστούν με τους Ρώσους ομολόγους τους.

Από την έναρξη του πολέμου «καταφέραμε να δουλέψουμε γύρω από την κωλυσιεργία της Ρωσίας και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουμε και στον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Carpenter.

Αλλά το θέμα του προϋπολογισμού του ΟΑΣΕ είναι μόνο ένα από τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ Ρωσίας και του οργανισμού, δήλωσε ο Carpenter.

«Αυτό είναι ίσως το λιγότερο σημαντικό από τα πράγματα που έχει κάνει», είπε, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «απήγαγε τρία εθνικά μέλη του προσωπικού του ΟΑΣΕ που εργάζονταν για την ειδική αποστολή παρακολούθησης, […] έκλεψε οχήματα του ΟΑΣΕ και […] παραβίασε κάθε μία από τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι».

«Διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, το οποίο είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Carpenter.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία επιτίθεται στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Αφού η Μόσχα άσκησε βέτο στην επέκταση των αποστολών πεδίου του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο, «έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης για την Ουκρανία που χρηματοδοτείται από εθελοντικές συνεισφορές και στο οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο», δήλωσε ο ίδιος στη EURACTIV.

Το σχέδιο προβλέπει εργασίες για την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση, την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τη λογοδοσία, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba ζήτησε την αναστολή της Ρωσίας από τον οργανισμό, ως απάντηση στον πόλεμο, αλλά έμεινε αναπάντητο.

Η Γενική Γραμματέας Helga Schmid επεσήμανε ότι οι δίαυλοι συζήτησης πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί μεταξύ των μερών.

«Μια μέρα, θα χρειαστούμε και πάλι μέσα συζήτησης. Και ο ΟΑΣΕ είναι ο μόνος οργανισμός ασφαλείας στον οποίο όλοι όσοι είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας κάθονται γύρω από ένα τραπέζι», δήλωσε η ίδια.

Η Μόσχα αποβλήθηκε ή ανεστάλη η ιδιότητά της ως μέλους από μια σειρά διεθνών οργανισμών και φόρουμ μετά την εισβολή, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, καθώς και από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Επιπτώσεις εκτός Ουκρανίας

«Θα βρούμε τρόπους να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας και να σταθούμε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Και σε κάθε άλλη χώρα όπου ο ΟΑΣΕ έχει επιτόπιες αποστολές, θα καταστήσουμε σαφές ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Το θέμα του προϋπολογισμού μπορεί, ωστόσο, να έχει αντίκτυπο σε ορισμένες δραστηριότητες, δήλωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Margareta Cederfelt, σε συνέντευξή της στη EURACTIV.

«Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και δεν μπορούμε να ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε», δήλωσε η ίδια.

Οι δραστηριότητες του ΟΑΣΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα αποθεματικά του προϋπολογισμού, δήλωσε η Cederfelt, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στις δαπάνες μας και πώς μπορούμε να αυξήσουμε τους οικονομικούς μας πόρους», όπως με την αύξηση των συνδρομών των μελών.

Ο Cederfelt έδωσε επίσης έμφαση στην «ιεράρχηση» ορισμένων δραστηριοτήτων «για παράδειγμα, οι παρατηρήσεις των εκλογών, οι οποίες είναι πολύ, πολύ σημαντικές», καθώς και οι εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ουκρανία.

Μια περιοχή του κόσμου στην οποία πρέπει να δοθεί έμφαση είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, είπε, καθώς και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η Μολδαβία και η Γεωργία.

«Τι μπορούμε να κάνουμε με διαφορετικό τρόπο; Υπάρχει κάτι που δεν είναι τόσο σημαντικό και μπορούμε να το αποκλείσουμε; Αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Κροατία: Πρόεδρος εναντίον Πρωθυπουργού με φόντο τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin