25.8 C
Athens
June 4, 2023
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ:

Eκλογές της 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και…

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

Πλακιωτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα δεχθούμε σε…

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού…

Τι μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο; Ένας…

Γερμανία: Πέθανε η ηθοποιός Μάργκιτ Κάρστενσεν, η…

AirlineRatings: Οι δέκα καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον…

Bloomberg: Απειλή για τη Wall Street oι…

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο…

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή…

FacebookTwitterLinkedin

sofokleous10.gr

  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
sofokleous10.gr
ALPHA BANK Οικονομία Τράπεζες

Alpha Bank: Ισχυρό προφίλ ρευστότητας και έμφαση στη διαχείριση  ενεργητικού-παθητικού (ALM) 

May 12, 2023May 12, 2023
Follow @sofokleous10

Ισχυρή καταθετική βάση, πειθαρχημένη τιμολόγηση σε δάνεια και καταθέσεις και  ενεργητική στρατηγική διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού (ALM) τα «κλειδιά» για την  ανθεκτικότητα της Τράπεζας και τη διατήρηση βιώσιμης κερδοφορίας 

Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου,  καταγράφοντας περαιτέρω βελτίωση του Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος, παρά την  πρόωρη αποπληρωμή TLTRO ύψους Ευρώ 4 δισ., διαμορφώθηκε στο 164%, ποσοστό σημαντικά  υψηλότερο από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 100%. 

Alpha Bank  Services and  HoldingsΕποπτικό Όριο
Δείκτης Κάλυψης  Ρευστότητας (LCR)164% 100%
Δείκτης Δανείων  προς Καταθέσεις76% n/a
Δείκτης Σταθερής  Χρηματοδότησης  (NSFR)125% 100%

Την ενισχυμένη θέση της Alpha Bank σε  επίπεδο ρευστότητας πιστοποιεί και ο  Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις της   Τράπεζας, ο οποίος ανέρχεται στο 76%, σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο   των ευρωπαϊκών τραπεζών (περί το 108%),  αντανακλώντας τη συνετή προσέγγιση που εφαρμόζει η Τράπεζα στις εκταμιεύσεις  δανείων και την πειθαρχία όσον αφορά στην τιμολόγηση, με στόχο τη διατήρηση βιώσιμης   και ασφαλούς κερδοφορίας. 

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα του Δείκτη Σταθερής Χρηματοδότησης (NSFR) της Τράπεζας, που  διαμορφώθηκε στο 125%, 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο  του 2022. Οι επιδόσεις της Alpha Bank βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο  (126%) και σημαντικά υψηλότερα από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 100%, πιστοποιώντας τη  σταθερότητα της χρηματοδοτικής βάσης της Τράπεζας και την ικανότητά της να ανταπεξέλθει σε περιόδους κρίσης. Σημαντικοί παράγοντες αυτής της βελτίωσης είναι η ευρεία και καλά διαφοροποιημένη  καταθετική βάση, η άντληση μακροχρόνιας ρευστότητας και κεφαλαίων από τις διεθνείς  κεφαλαιαγορές, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ενεργητικού αποτελείται από  Υψηλής Ποιότητας Ρευστοποιήσιμα Περιουσιακά Στοιχεία (HQLA).

Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου: Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα 

Ευρύτερα το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλούς δείκτες ρευστότητας,  όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σε πρόσφατη  ομιλία του στο Delphi Economic Forum. Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι ελληνικές τράπεζες «λειτουργούν κάτω από ένα ισχυρό εποπτικό πλαίσιο, ακολουθώντας πολύ συγκεκριμένες  κατευθυντήριες γραμμές και διενεργώντας συχνές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων όσον αφορά στη δομή του ισολογισμού τους σε σχέση με τη ρευστότητα και τις εκροές καταθέσεων, τον  επιτοκιακό κίνδυνο και τα κεφάλαια», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, «οι ελληνικές τράπεζες,  όχι μόνον δεν υπολείπονται, αλλά ενίοτε έχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τις ευρωπαϊκές,  καθώς διαθέτουν ισχυρά διαφοροποιημένη καταθετική βάση ιδιωτών, οι δείκτες ρευστότητάς τους  βρίσκονται στο ίδιο ή σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το επιτόκιο του  δανειακού χαρτοφυλακίου τους είναι κατά κύριο λόγο κυμαινόμενο, ενώ το 15%-20% περίπου του  Ενεργητικού τους αφορά Υψηλής Ποιότητας Ρευστά Στοιχεία Ενεργητικού». 

Η καταθετική βάση θεμέλιο του ανθεκτικού προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank 

Την έμφαση που δίνει η Alpha Bank στη διατήρηση της καταθετικής της βάσης ανέδειξε ο κ. Παπαγαρυφάλλου και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές σε συνέχεια της ανακοίνωσης των  αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου 2023, σημειώνοντας πως «η καταθετική της βάση αποτελεί το θεμέλιο  του σταθερού προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας».  

Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα είναι προστατευμένη από τους κινδύνους που  αντιμετώπισαν οι τράπεζες των ΗΠΑ, υπογράμμισε πως «διαθέτουμε μία ευρεία και καλά διαφοροποιημένη καταθετική βάση, το 70% της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων εγγύησης, ενώ  εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση όσον αφορά σε τμήματα πελατών,  κλάδους ή ομάδες». Παράλληλα, ο κ. Παπαγαρυφάλλου τόνισε πως η Alpha Bank στην τιμολογιακή  πολιτική ως προς τα νέα δάνεια λαμβάνει υπόψιν τις παγκόσμιες και εγχώριες εξελίξεις με ‘πυξίδα’ αφενός τη διαφοροποίηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και αφετέρου την ελαχιστοποίηση  του Κόστους Πιστωτικού Κινδύνου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου της Τράπεζας μειώθηκε περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, στις 75 μ.β. 

Ολιστική και δυναμική διαχείριση του ισολογισμού  

Η Τράπεζα αναπτύσσει και υλοποιεί ενεργή στρατηγική διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού (ALM) η  οποία είναι προσανατολισμένη να διασφαλίζει ανά πάσα στιγμή την ανθεκτικότητα του ισολογισμού  της απέναντι σε όλους τους δομικούς κινδύνους – ρευστότητα, πιστωτικό και επιτοκιακό κίνδυνο,  κεφαλαιακή επάρκεια – βάσει του εποπτικού ευρωπαϊκού πλαισίου. Για τον λόγο αυτό, έχει θεσπίσει και  στελεχώσει τη θέση του Chief Investment Officer, με στέλεχος που προσέλαβε από μεγάλη επενδυτική  τράπεζα του εξωτερικού. Στόχος είναι να διαθέτει δείκτες ρευστότητας που είναι μεγαλύτεροι από τον  ευρωπαϊκό μέσο όρο, δυναμική τιμολογιακή πολιτική, ένα πολυπληθές καταθετικό κοινό με μικρό  συντελεστή συγκέντρωσης, όπως επίσης και ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργητικού σε άμεσα  ρευστοποιήσιμα στοιχεία.

previous post
Σκέρτσος: Η θέση της κυβέρνησης για πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο είναι καθαρή
next post
Παγκόσμια Τράπεζα: «Βόμβα» χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

adminJune 4, 2023June 4, 2023

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

adminJune 4, 2023

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpathJune 4, 2023

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

adminJune 4, 2023

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

adminJune 3, 2023

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

adminJune 3, 2023

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

adminJune 3, 2023

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

adminJune 3, 2023June 3, 2023

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

adminJune 3, 2023June 3, 2023

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

adminJune 3, 2023

Alpha Bank: Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού – Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα

adminJune 3, 2023

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpathJune 3, 2023
Financial Markets by TradingView

Τελευταία Νέα

Eκλογές της 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου – Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει για...

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

adminJune 4, 2023June 4, 2023
June 4, 2023June 4, 2023

Πλακιωτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία στη Ροδόπη

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

Τι μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο; Ένας συνδυασμός ευρώ, γιουάν, ψηφιακών νομισμάτων και «κάτι που δεν έχουμε δει ακόμα»

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

Γερμανία: Πέθανε η ηθοποιός Μάργκιτ Κάρστενσεν, η «μούσα» του Φασμπίντερ

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

AirlineRatings: Οι δέκα καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

Bloomberg: Απειλή για τη Wall Street oι νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

adminJune 4, 2023
June 4, 2023

FOLLOW US

FacebookLike
TwitterFollow
Tweets by sofokleous10
sofokleous10.gr
Η ψηφιακή συνέχεια της εφημερίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που σας κρατάει ενήμερους για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά δρώμενα την τελευταία δεκαετία με νηφαλιότητα και αντικειμενική μάτια. Editor in Chief: Ιωάννης Α.Φωτόπουλος
Contact us: sofokleous10.gr@gmail.com
FacebookTwitterLinkedin
@2019 - sofokleous10.gr. All Right Reserved.
sofokleous10.gr
FacebookTwitterLinkedin
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
sofokleous10.gr
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
FacebookTwitterLinkedin