Image default
Επιχειρήσεις

Έρευνα: Στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι ελληνικές επιχειρήσεις (πίνακες)

Σε «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές επιχειρήσεις, με σχεδόν μία στις δύο να δαπανά πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να ανακτήσει τα χρέη.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Intrum που έγινε σε ένα δείγμα 10.000 εταιρειών σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, το 41% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρειάζεται μεταξύ 10 και 19,9 ώρες εβδομαδιαίως, στην προσπάθεια να επιλύσει το ζήτημα των καθυστερημένων πληρωμών από πελάτες ή προμηθευτές, με ένα 5% να δαπανά ακόμη και πάνω από 20 ώρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η χώρα μας φιγουράρει 5η στη σχετική κατάταξη, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν οι Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία, με τα ποσοστά των εταιρειών που ξοδεύουν πάνω από 10 ώρες/εβδομάδα να «αγγίζουν» το 51%, 49% και 47% αντίστοιχα.

«Οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη περνούν περισσότερες από 74 ημέρες ετησίως – περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργάσιμου έτους – κυνηγώντας καθυστερημένες πληρωμές, με το ετήσιο κόστος να εκτιμάται σε 275 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το συνολικό ΑΕΠ της Φινλανδίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους κλάδους που είναι πιο… δραστήριοι στην αναζήτηση καθυστερημένων πληρωμών, στην κορυφή βρίσκεται αυτός των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με το 45% να δηλώνει ότι αφιερώνει τουλάχιστον 10 ώρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον αντίποδα, τον λιγότερο χρόνο καταναλώνουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο της Φιλοξενίας και της Αναψυχής, με σχεδόν μία στις τρεις να ξοδεύει κάτω από δύο ώρες την εβδομάδα στέλνοντας υπενθυμίσεις για πληρωμή. Σε αυτόν τον κλάδο, καταγράφεται, επίσης και το χαμηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων που δαπανούν 10 ή περισσότερες ώρες σε αυτήν την προσπάθεια.

«Οι καθυστερήσεις πληρωμών πάντα ταλαιπωρούσαν τις επιχειρήσεις, αλλά αυτό που κάποτε ήταν ταλαιπωρία έχει γίνει πλέον κορυφαία προτεραιότητα», σχολιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Αντρές Ρούμπιο και συνεχίζει: «Πολλές επιχειρήσεις παραδέχονται ότι οι πόροι που δαπανώνται επί του παρόντος για το «κυνήγι» καθυστερημένων πληρωμών θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη, την επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία, τις προσλήψεις και την ανανέωση δεξιοτήτων, τη γεωγραφική επέκταση. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, αυτό απλά δεν είναι δυνατό».

Νομικές ενέργειες

Σχεδόν τα 3/5 (58%) των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λαμβάνουν νομικά μέτρα για να «κυνηγήσουν» το χρέος, ενώ το 1/3 (34%) έχει σαφείς εσωτερικές διαδικασίες ανάκτησης των οφειλών. Μεταξύ εκείνων που ξοδεύουν περισσότερες από 10 ώρες την εβδομάδα κυνηγώντας ληξιπρόθεσμα κεφάλαια, τα ποσοστά αυτά πέφτουν στο 53% και 28% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μεταξύ των επιχειρήσεων που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κυνηγήσουν καθυστερημένες πληρωμές, η διαμεσολάβηση και οι διαδικασίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών είναι πιο δημοφιλείς προσεγγίσεις. Όπως, ωστόσο, διαπιστώνει η Intrum το κόστος είναι μεγαλύτερο λόγω και του αυξημένου χρόνου επίλυσης.

Διαβάστε ακόμη  

Μεγάλο gala για τον Κάρολο στην Αθήνα – Οι εφοπλιστές, το dinner και οι βασιλικοί πίνακες που πωλούνται χιλιάδες ευρώ 

Κέντρο Αθηνών: «Τραγουδάει» ξανά στην πλατφόρμα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (pic)

«Χρυσάφι» στον Αστέρα Βουλιαγμένης βρήκαν οι Άραβες επενδυτές  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Αύξηση κερδών για τα Πλαστικά Κρήτης

admin

Κ. Βουτεράκος (KG Law Firm): Απλοποίηση αδειοδοτήσεων για προσέλκυση επενδύσεων

admin

Νέο γραφείο στην Αθήνα άνοιξε η Cegeka

admin

Ελ. Βενιζέλος: Θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2024

admin

Mytilineοs: Πώς διαβάζουν οι αναλυτές αποτελέσματα και dual listing

admin

Πρωτοβουλία για ψηφιακή ενδυνάμωση της νέας γενιάς από την Microsoft

admin

NBG Securities: Εξαιρετικές προοπτικές για την Mytilineos- Τιμή-στόχος τα €50

admin

Interwood: Καλύφθηκε κατά 90,64% η ΑΜΚ

admin

Επένδυση στη μονάδα της Ρουμανίας από την Isomat

admin

Νέο κατάστημα στην Κόρινθο άνοιξε η Nobacco

admin

ΧΑ: Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1437 µονάδων

admin

Deal Ελληνικής Τράπεζας με την CNP για τις θυγατρικές σε Κύπρο και Ελλάδα

admin