Image default
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Τσαβούσογλου: Δύσκολη υπόθεση τα προβλήματα με την Ελλάδα, αλλά η ατμόσφαιρα είναι θετική

Τα «ήρεμα νερά»» στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, αλλά και στα άλυτα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το θέμα των F-35, τονίζοντας πως η χώρα του απαιτεί «επιστροφή χρημάτων» από τις ΗΠΑ.

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Γιατί τους πολεμήσαμε στο παρελθόν; Επειδή προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας. Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ένα καλό πράγμα» είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου.

«Για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση, πρέπει να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ μας. Για παράδειγμα, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, οι διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης… Αυτά μπορεί να προκαλούν εντάσεις όσο δεν επιλύονται. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα είναι άλυτο. Αυτό δεν θα γίνει, χωρίς να λυθούν πρώτα άλλα προβλήματα. Πιστεύω πως μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας μεταξύ μας» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Αναστατώθηκα όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε την υφαλοκρηπίδα μας με την Ελλάδα. Να έρχεται με χάρτη και να λέει ότι αυτή είναι η δική σας υφαλοκρηπίδα και αυτή είναι της Ελλάδας. Υπάρχει διαφωνία, αλλά δεν είναι ελευθερία σκέψης να την εκφράζεις, δεν είναι ελευθερία σκέψης να την σχολιάζεις…» πρόσθεσε.

«Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Η δημόσια πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς είναι ίσως 100 φορές μεγαλύτερη από την πίεση προς εμάς. Αλλά πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια. Αν γίνουν ειλικρινή βήματα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

«Τα λεφτά μας πίσω για τα F-35»

Αναφερόμενος στο θέμα των F-35, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Θέλουμε τα χρήματά μας τώρα. Θέλουμε να μας επιστραφούν τα χρήματα που πληρώσαμε εκεί. Οι υπάλληλοί μας από το υπουργείο συγκεντρώθηκαν και εξέτασαν τα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Τώρα φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε να καθόμαστε και να περιμένουμε την έγκριση του Κογκρέσου».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο πλευρό του Μπελέρη πρώην υπουργός του Ράμα – Αποθεώθηκε η κόρη του (βίντεο)

Πιερρακάκης: Έτσι θα ψηφίζουμε με το κινητό – Ως τις 9 το βράδυ το 80% των αποτελεσμάτων

Σπαραγμός στην κηδεία του βρέφους στην Άρτα – Με μπομπονιέρες και γλυκά το «αντίο» (φωτογραφίες)

Σχετικα αρθρα

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Η ανακοίνωση του ηθοποιού

admin

Δεν θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

admin

Σκέρτσος: Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια και τις θεωρίες συνωμοσίας

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

admin

Μαρινάκης: Άλλο ένα πυροτέχνημα μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης η συζήτηση για προανακριτική επιτροπή

admin

Βουλή – Παφίλης: Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, όταν οι υπόλοιποι ψάχνατε να βρείτε διέξοδο

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών – Δείτε live

admin

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

admin

Επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ μας οδηγήσατε εδώ γιατί υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ

admin

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

admin