Image default
Ευρώπη

«Η Μεγάλη Κούρσα» άρχισε: Ποιος θα αναλάβει τον κολοσσό με τα μερίδια σε 13.000 εταιρείες

Ο Λάρι Φινκ ήταν μεταξύ των συνιδρυτών της BlackRock το 1988 και πέρασε 35 χρόνια για να αναδείξει την εταιρεία στον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Τώρα, έχει ένα μεγάλο καθήκον: να αποφασίσει σε ποιον θα παραδώσει το τιμόνι του.

«Αυτή είναι η Νο. 1 προτεραιότητα», είπε ο κ. Φινκ σε πρόσφατη συνέντευξή του. 0 70χρονος είναι ο μοναδικός CEO που είχε ποτέ η BlackRock.

O CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ. REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Αυτός και ο Ρομπ Καπίτο, 66, πρόεδρος του Δ.Σ. και συνιδρυτής της BlackRock, εκπαιδεύουν πέντε βασικούς ηγέτες εδώ και χρόνια – σε μία διαδικασία που ορισμένοι μέσα στην εταιρεία αποκαλούν «The Great Race» (Η Μεγάλη Κούρσα) .

Οι υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι: Ο Μαρκ Γούιντμαν, ο οποίος διοικεί την παγκόσμια εμπορική επιχείρηση, ο επιχειρησιακός διευθυντής, Ρομπ Γκολντσταϊν, ο οικονομικός διευθυντής, Μάρτιν Σμιλ, η Ρέιτσελ Λορντ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων Ασίας – Ειρηνικού και ο Σαλίμ Ράμτζι, επικεφαλής των ETFs και προϊόντων συνδεόμενων με δείκτες.

Όποιος αντικαταστήσει τον κ. Φινκ θα ηγηθεί μιας εταιρείας για την οποία οι περισσότεροι Αμερικανοί γνωρίζουν ελάχιστα. Ωστόσο, θεωρείται ευρέως στη Wall Street και στην Ουάσιγκτον ως ίσως η πιο σημαντική χρηματοοικονομική εταιρεία στη χώρα, χάρη στα μερίδια που κατέχει σε χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο και τον ρόλο της στη διαχείριση των συνταξιοδοτικών λογαριασμών για περισσότερα από 35 εκατομμύρια άτομα.

«Ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να διαχειριστεί την ανάπτυξη που έκανε την εταιρεία τόσο μεγάλη και επιτυχημένη, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την όλο και πιο περίπλοκη και ασταθή πολιτική των Η.Π.Α.» σημειώνει η Wall Street Journal, η οποία παρουσιάζει την κούρσα διαδοχής.

Ο Φινκ θέλει ομαδικό πνεύμα

Ο Φινκ υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός διαδοχής αφορά λιγότερο ποιος θα τον αντικαταστήσει και περισσότερο ποια θα είναι η επόμενη ομάδα ηγετών. Εξάλλου οι Φινκ και Καπίτο ξεκίνησαν την BlackRock με άλλους έξι συνιδρυτές. Όπως λέει ο σημερινός επικεφαλής, προτιμά να οικοδομήσει «σχέσεις συντροφικότητας» μεταξύ των 5 και όχι ανταγωνισμό, με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με αρμονία αφότου οριστεί ο νέος CEO.

Το πότε ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό δεν είναι σαφές. Ο Φινκ δηλώνει ότι η συνταξιοδότηση δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. Έχει πάντως ότι θα ήθελε να έχει αποχωρήσει πριν φτάσει στο τέλος της 7ης δεκαετίας της ζωής του.

Η BlackRock τα τελευταία χρόνια παίρνει πιο τολμηρές θέσεις ψηφίζοντας για προτάσεις μετόχων που αφορούν κοινωνικά και κλιματικά ζητήματα. Από το 2018, η εταιρεία έχει στείλει σήμα ότι οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να έχουν τουλάχιστον δύο γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο, να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των όπλων και – ίσως το πιο αμφιλεγόμενο από όλα – να θεωρούν τον κίνδυνο για το κλίμα επενδυτικό κίνδυνο.

Η εταιρεία κατέχει μερίδια σε 13.000 εταιρείες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 8,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η BlackRock είπε ότι καθοδηγείται από τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων για τους πελάτες της και ότι η βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι αρκετά κατακερματισμένη ώστε το μέγεθός της να μην αποτελεί πρόβλημα.

«Εκείνο που κατάλαβα λάθος», είπε ο Φινκ, «ήταν πόσο γρήγορα…θα γίνουμε η επόμενη εταιρεία «it» που θα μας σεβαστούν και θα μας μισήσουν».

Οι πιθανοί διάδοχοι του Φινκ έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να είναι πιο διαφανείς σχετικά με το τι κάνει η εταιρεία, ελπίζοντας ότι η διαφάνεια θα μετριάσει κάποιες από τις πρόσφατες αντιδράσεις.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin