Image default
Ευρώπη

Αλβανία: Σαρωτική νίκη των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Οι Αλβανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να ψηφίσουν για δημάρχους και τοπικούς συμβούλους σε 61 δήμους, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, που ελέγχει ήδη 60 από τους 61 δήμους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα επαναλάβει μια συντριπτική νίκη.

Οι τελευταίες τοπικές εκλογές του 2019 μποϊκοταρίστηκαν από την αντιπολίτευση λόγω καταγγελιών για εξαγορά ψήφων και εκφοβισμό των ψηφοφόρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων στην αλβανική δημοκρατική ιστορία και μια ισχυρή νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συνεργαζόμενου με το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Το κόμμα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, βρίσκεται στην κυβέρνηση εδώ και δέκα χρόνια και είχε την πλειοψηφία σε τοπικό επίπεδο για δύο θητείες.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν 12 ώρες αργότερα. Όσον αφορά την προσέλευση, αυτή εκτιμάται σε 1,1 εκατομμύρια σε σύνολο 3,65 εκατομμυρίων που είχαν δικαίωμα ψήφου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 30,9%. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ψήφισαν για πρώτη φορά, η συμμετοχή ήταν ακόμη χαμηλότερη, μόλις 13,5%, γεγονός που σηματοδοτεί το πρόβλημα με την εμπλοκή της αλβανικής νεολαίας.

Λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Rama δημοσίευσε μια φωτογραφία με την πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα: 50 δήμοι στο κόμμα του και 11 στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόνο μια χούφτα δήμοι ανακοίνωσαν πλήρη ή μερικά αποτελέσματα. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγούνταν σε όλους τους δήμους εκτός από οκτώ, με νίκες-έκπληξη και προβάδισμα σε προηγούμενα προπύργια της αντιπολίτευσης, όπως το Τροπόγια, το Κούκεσι και το Ντίμπρα στο βορρά.

Στην πρωτεύουσα των Τιράνων, ο σοσιαλιστής υποψήφιος και νυν δήμαρχος Erion Veliaj φαίνεται ότι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία, αφήνοντας τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να υπολείπονται σημαντικά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται επίσης σε περιοχές-κλειδιά, όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα, η Κορυτσά, το Τζιροκάστερ  και το Φιέρι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, που υποφέρει από βαθιά διαίρεση της εκλογικής του βάσης και του οποίου ηγείται ο Enkelejd Alibeaj, φαίνεται να έχει υποστεί σημαντική ήττα, καταγράφοντας μονοψήφιες επιδόσεις σε πολλούς δήμους, παρόμοιες με μικρότερα ανεξάρτητα κόμματα. Ο συνασπισμός «Μαζί κερδίζουμε» φαίνεται ότι θα καταλάβει αρκετές έδρες, αποτελώντας τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα.

Δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά

Αν και δεν αναφέρθηκαν σοβαρά επεισόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναφέρθηκαν μερικές μικρές συμπλοκές και παρατηρήθηκαν ορισμένες παρατυπίες και τεχνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, σε πολλούς δήμους, υπήρξαν επιβεβαιωμένες και ανεπιβεβαίωτες αναφορές για μη εξουσιοδοτημένα άτομα στα εκλογικά κέντρα, τα οποία φέρονται να ήταν παρόντα για να πιέσουν και να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Η αστυνομία κλήθηκε επίσης σε άλλες τοποθεσίες λόγω διαπληκτισμών μεταξύ παρατηρητών, υπαλλήλων της επιτροπής και άλλων εκλογικών υπαλλήλων. Σε άλλα εκλογικά κέντρα, παρατηρητές παρευρέθηκαν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα ταυτότητας ή εξουσιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της αστυνομίας.

Ο πολιτειακός επίτροπος εκλογών, Ilirian Celibashi, ζήτησε από την πολιτειακή αστυνομία να απομακρύνει τα μη εξουσιοδοτημένα άτομα που διαμένουν στους χώρους των εκλογικών κέντρων, σημειώνοντας ότι υπήρξαν 14 τέτοιες καταγγελίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Η παρουσία μη εξουσιοδοτημένων ατόμων αποτελεί εκφοβισμό και πίεση στους ψηφοφόρους. Η Κρατική Αστυνομία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ανησυχία και να λάβει μέτρα για την εκκένωση των κέντρων, την απομάκρυνση των ατόμων που δεν έχουν λόγο παραμονής», είπε.

Ο Celibashi πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες για το θέμα αυτό προέρχονται από επτά εκλογικά κέντρα στα Τίρανα και το Δυρράχιο από τον συνασπισμό «Μαζί κερδίζουμε», με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον πρώην πρόεδρο Ilir Meta.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε επίσης άλλα κόμματα ότι επηρεάζουν τους ψηφοφόρους. Η εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, Silvi Bardhi, κατήγγειλε ότι μη εξουσιοδοτημένα άτομα κατευθύνουν τις ψήφους κοντά στα εκλογικά κέντρα. «Υπάρχει αδικαιολόγητη παρουσία ανθρώπων εδώ που δεν είναι ούτε ψηφοφόροι ούτε μέρος της διαδικασίας. Απλώς έχουν το ρόλο να πιέζουν και να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους», δήλωσε η ίδια.

Άλλοι πολίτες συνελήφθησαν επειδή φωτογράφιζαν ψηφοδέλτια, μια συνήθης πρακτική κατά την οποία οι φωτογραφίες επιδεικνύονταν σε πολιτικούς εκπροσώπους με αντάλλαγμα χρήματα ή χάρες. Αναφέρθηκαν επίσης οικογενειακές ψηφοφορίες σε πολλές τοποθεσίες.

Υπήρξαν επίσης καταγγελίες ότι τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι παραβίασαν τους κανόνες περί εκλογικής σιωπής παρακαλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν ή προσπαθώντας να τους επηρεάσουν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Εκτός από αυτά τα ζητήματα, πολλά εκλογικά κέντρα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονική τεχνολογία ψηφοφορίας δεν λειτουργούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Celibashi δήλωσε ότι υπήρξαν προβλήματα σε 502 εκλογικά κέντρα που ανέφεραν προβλήματα με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Εν τω μεταξύ, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονταν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και χρειάζονταν τη βοήθεια του χειριστή.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αν και είναι πιθανό να αμφισβητηθεί.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Ο μεγιστάνας του κρέατος και η ποδοσφαιρική ομάδα που προωθούσαν την ατζέντα του Πούτιν

admin

ChatGPT: Ο επικεφαλής της OpenAI θέλει γραφεία στην Ευρώπη

admin

Συναγερμός από ντε Γκίντος για μεγάλο sell off στις αγορές

admin

Credit Suisse: Κάθε μέρα παραιτούνται 150 εργαζόμενοι

admin

ΗΠΑ: Πρώτο τεστ θετικό για όριο χρέους, απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων

admin

ΕΚΤ: Εύθραυστη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη

admin

Πιέσεις Αυστρίας, Γαλλίας, Ολλανδίας για τον έλεγχο των ιδιωτικών τζετ

admin

Το Sumar κατεβάζει ψηφοδέλτια στις πρόωρες ισπανικές εκλογές

admin

Τουρκία: Ανάπτυξη 4% το α’ τρίμηνο 2023

admin

Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν χρόνο

admin

Twitter: Αξίζει μόλις το 33% των χρημάτων που διέθεσε για την αγορά του ο Ελον Μασκ

admin

Ε. Χολμς: Σε φυλακές με…facilities για την «απάτη του αίματος» – «Προειδοποίηση» στην Silicon Valley

admin