Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Οι νέες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία

Καθώς η χώρα μας πλησιάζει τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις εαρινές προβλέψεις τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν με τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin.

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανανεώσουν την εκτίμησή της για τις οικονομίες των κρατών μελών. Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, συζητώντας την περαιτέρω δράση των κρατών μελών στο πλαίσιο της διατήρησης υψηλών επιπέδων πληθωρισμού (παρά την πρόσφατη μείωση) και τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν σε περίπτωση αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με έγγραφο που υποβλήθηκε στο Eurogroup σχετικά με την ευάλωτη θέση των επιχειρήσεων και την ενεργειακή κρίση, τονίζεται κυρίως η ανάγκη να ακολουθηθούν κατάλληλες πολιτικές και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται ακόμα μία φορά ότι αν οι χώρες αποφασίσουν να λάβουν μέτρα στήριξης, αυτά θα πρέπει:

  • Να εστιάζουν στη στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, να είναι προσωρινά και πιο στοχευμένα και συμβατά με τους δημοσιονομικούς στόχους, την ενιαία αγορά και τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, η εταιρική υποστήριξη θα πρέπει να παραμείνει προσωρινή και να καταργηθεί σταδιακά, καθώς οι τιμές της ενέργειας θα υποχωρούν.
  • Ο σχεδιασμός των μέτρων στήριξης να περιλαμβάνει ημερομηνίες λήξης και ρήτρες λήξης ισχύος. Αυτή η προσέγγιση, όπως τονίζεται, επιτρέπει τη μεταβολή της υποστήριξης με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων που επικρατούν σε επίπεδο κρατών-μελών. Όπως επισημαίνεται, «η συνειδητοποίηση ότι η υποστήριξη είναι εκ των προτέρων προσωρινή είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση των κινήτρων για την πραγματοποίηση των απαραίτητων προσαρμογών στις δομές κόστους και τη μείωση της αντίστασης, τη στιγμή που απαιτείται η απόσυρση. Από την άποψη αυτή, οι όροι για την ανανέωση της στήριξης θα πρέπει να καθορίζονται εκ των προτέρων και να διατηρούνται αξιόπιστοι». Παρόλα αυτά, μεγαλύτερες ημερομηνίες λήξης θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν για τομείς με συστημική συνάφεια και χαρακτηρίζονται από τεχνολογίες όπου η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων είναι υψηλή και δύσκολο να αντικατασταθεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα πρέπει να γίνουν πιο αναλυτικές, ώστε να εξαρτώνται από την κατάσταση των επιχειρήσεων πριν από την κρίση, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τους πόρους και τα προειδοποιητικά σημάδια, όπως ο κύκλος εργασιών σταθερά χαμηλότερος σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις, οι καθυστερημένες πληρωμές φόρων ή τα αιτήματα αναδιάρθρωσης χρέους. «Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα σε τέτοιες αξιολογήσεις θα είναι καίριας σημασίας».

Επίσης, η στήριξη δεν θα πρέπει να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και να παραμένει συμβατή με όρους ίσου ανταγωνισμού. «Τα μέτρα στήριξης εκτός των κρατικών ενισχύσεων, αλλά με δυνητικά επιζήμιες συνέπειες για το εμπόριο της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει να παραμείνουν περιορισμένα. Αυτό ισχύει κυρίως για φορολογικά μέτρα».

Παράλληλα, θα συζητηθεί και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, δηλαδή κατά πόσο οι ανατιμήσεις ανά την Ε.Ε. είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της ενεργειακής – εφοδιαστικής κρίσης.

Νεότερα θα «έρθουν» μία εβδομάδα αργότερα, καθώς στις 24 Μαΐου η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, την πορεία των Σχεδίων Ανάκαμψης των χωρών, αλλά και την έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin