Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

«Ακτινογραφία» Reuters για εκλογές στην Ελλάδα: 5 ερωτήματα για τις αγορές – Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

Σε πέντε ημέρες, οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, με το Reuters να αναφέρεται εκτενώς με ρεπορτάζ του στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Σε πέντε ημέρες, οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, με το Reuters να αναφέρεται εκτενώς με ρεπορτάζ του στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, προβλέποντας πως δεν αναμένεται να προκύψει αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, καθώς οι αγορές θα περιμένουν να δουν αν θα προκύψει μία κυβέρνηση συνασπισμού ή αν θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος.

Σε σχόλιό του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το έγκριτο μέσο υποστηρίζει πως: «η ισχυρή θέση του νυν πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις αναμένεται να καθησυχάσει τους επενδυτές, αν κερδίσει στις εκλογές». Παράλληλα, σχετικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει πως: «μια οικονομία σε ισχυρή κατάσταση σημαίνει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μη διαταράξει τις αγορές όπως συνέβη όταν κέρδισε το 2015».

«Από εκεί που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης το 2015, η κατάσταση έχει αλλάξει και κανείς δεν έχει σοβαρές ανησυχίες βραχυπρόθεσμα», υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κένινγκχαμ, ενώ στο άρθρο παρατίθενται 5 ερωτοαπαντήσεις με άμεσο ενδιαφέρον για τις αγορές.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Θέλω να αυξήσω μισθούς, να μειωθεί η ανεργία και να έρθουν επενδύσεις

1) Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους;

«Η κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να πλήττει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς υποχωρούν οι τιμές της ενέργειας. Ο μέσος ετήσιος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ» επισημαίνεται. «Είδαμε μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι έχουν πραγματικά αισθανθεί την πίεση αυτή» τονίζει ο Γουολφάνγκο Πίκολι της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας στους «Πρωταγωνιστές»: Θέλω μια κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής

2) Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αναφέρει το δημοσίευμα, οι εκλογές ενδέχεται να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο για να ανακτήσει η χώρα το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία.

«Η S&P Global ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους αν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Η Goldman Sachs από τη μεριά της έχει αναφέρει ότι η εκτέλεση του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να αποτελέσει το “τελικό βήμα” για μια αναβάθμιση» σημειώνει. «Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, στο 4% περίπου, είναι ήδη χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας και μια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα το οδηγούσε πιθανότατα χαμηλότερα. Αλλά πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη τιμολογηθεί», δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, Κασπάρ Χενς.

3) Θα εγκαταλείψουν οι επενδυτές τα ελληνικά assets εάν χάσει ο Μητσοτάκης;

«Κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο. Οι επενδυτές θεωρούν σταθερή την ηγεσία του Μητσοτάκη, λόγω των ισχυρών σχέσεών του με τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη» εκτιμά το Reuters.

«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα καλωσορίσουν τη συνέχιση της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη» σημειώνει ο Πίκολι της Teneo, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι σαφώς υπέρ της αγοράς».

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πλήξει το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τις ελληνικές μετοχές σε κατάρρευση κατά 24% εκείνο το έτος και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών στο 19%, θεωρείται απίθανη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε άλλη μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, Γιώργος Λαγαρίας.

4) Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;

Μια αποφασιστική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 10%. Η στροφή προς τις τράπεζες, που ενισχύεται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του ΧΑ.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες.

Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα αποχωριστεί τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Κατέχει περίπου το 40% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στη Eurobank.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες» αναφέρει ο Αλ. Αλεβιζάκος, υψηλόβαθμο στέλεχος της AXIA Ventures Group.

5) Τι γίνεται με το ευρώ;

Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ, δεν αποτελούν κάτι σημαντικό για τους traders αυτή τη φορά. Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της Ευρωζώνης. «Το όλο θέμα των “περιφερειακών πιέσεων” έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα», σημειώνει ο Άνταμ Κόουλ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets. Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,5% στα 1,087 δολάρια.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath