Image default
Οικονομία

Ρωσία – Καζακστάν: Σε συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού αερίου προς την Κίνα

Το Καζακστάν και η Ρωσία όρισαν τη διαδρομή ενός μελλοντικού αγωγού για μεταφορές αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες και προς την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν.

Το Καζακστάν και η Ρωσία όρισαν τη διαδρομή ενός μελλοντικού αγωγού για μεταφορές αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες και προς την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν.

Ο αγωγός θα βοηθήσει τη Ρωσία, που επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, να ενισχύσει τις πωλήσεις ρωσικής ενέργειας στην Ασία διασφαλίζοντας παράλληλα πως το Καζακστάν θα εξασφαλίσει τις προμήθειες για τις κεντρικές, βόρειες και ανατολικές περιοχές του.

«Το θέμα της κατασκευής ενός αγωγού αερίου από τη Ρωσία μέσω των βόρειων περιοχών του Καζακστάν προς την Κίνα συζητείται, η διαδρομή έχει αρχικά καθοριστεί, οι προϋποθέσεις για την κατασκευή αυτού του αγωγού αερίου συζητούνται», δήλωσε ο Αλμασαντάμ Σατκαλίγεφ, υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν.

Δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

Η Ρωσία συζητάει μια πιθανή ένωση αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για τη μεταφορά αερίου μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές ενέργειας, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη, που ήταν η κύρια αγορά προμηθειών σε πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία, έπεσαν σχεδόν στο μισό πέρυσι μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο.

Προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, η Μόσχα σφυρηλατεί στενούς εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ασία, που έχει γίνει ο κύριος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο.

Επιθυμώντας διακαώς να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεκίνο για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού, του Power of Siberia 2, με δυνατότητα μεταφοράς 50 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) αερίου ετησίως, λίγο κάτω από τα 55 bcm της χωρητικότητας του κατεστραμμένου και ανενεργού υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τιμή του αερίου.

Πέρυσι, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom συμφώνησε επίσης να προμηθεύσει τη σημαντική κινεζική κρατική ενεργειακή εταιρία CNPC 10 bcm αερίου ετησίως από το νησί Σαχαλίνη στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει την Κίνα μέσω της μοναδικής διαδρομής, του αγωγού Power of Siberia, η πλήρης δυνατότητα του οποίου αναμένεται να φθάσει τα 38 bcm ετησίως μέχρι το 2025.

- – ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath