Image default
Οικονομία

Καμπανάκι Γέλεν για το όριο χρέους: «Η οικονομία των ΗΠΑ κρέμεται από μία κλωστή – Τελειώνει ο χρόνος»

«Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία».

Η αντιπαράθεση για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος δανεισμού και αυξάνοντας το βάρος χρέους της χώρας, αναμένεται να δηλώσει σήμερα σε ομιλία της η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν αναμένεται να απευθύνει το μήνυμα αυτό σε στελέχη κοινοτικών τραπεζών στην Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντάς τους την αντιπαράθεση για το όριο χρέους το 2011 που οδήγησε στην πρώτη υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχε γίνει ποτέ.

«Ο χρόνος τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία», θα πει η Γέλεν σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που θα απευθύνει σε εκδήλωση της ένωσης κοινοτικών τραπεζών Independent Community Bankers of America. «Η αμερικανική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή. Το ίδιο και τα μέσα βιοπορισμού εκατομμυρίων Αμερικανών. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το Κογκρέσο θα πρέπει να διαχειριστεί το όριο χρέους το συντομότερο δυνατόν».

Η Γέλεν δήλωσε χθες στο Κογκρέσο ότι το υπουργείο αναμένεται να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο έως την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου χρέους, αυξάνοντας τις πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο για να βρεθεί μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Η Γέλεν θα πει, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της, ότι η κρίση του 2011 – όταν οι βουλευτές αύξησαν το όριο χρέους λίγο πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να παύσει τις πληρωμές – δείχνει τις σοβαρές επιπτώσεις του να μην έχουν γίνει νωρίτερα κάποιες ενέργειες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε πάνω από 20% ως αποτέλεσμα τότε, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 17% και το κόστος στεγαστικών δανείων και δανείων για την αγορά αυτοκινήτων αυξήθηκε, σύμφωνα με τη Γέλεν.

Το να αφεθούν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αθέτηση πληρωμών θα πυροδοτήσει μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη της χώρας και υπομονεύοντας το υπόβαθρο του παγκόσμιου ηγετικού οικονομικού ρόλου που έχουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών.

Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται απρόθυμοι να διακρατούν κρατικό χρέος που ωριμάζει στις αρχές Ιουνίου και το αδιέξοδο αυξάνει το συνολικό βάρος του χρέους, θα πει η Γέλεν στην ομιλία της.

Η Γέλεν αναμένεται να δώσει μια αισιόδοξη εκτίμηση για την υγεία των αμερικανικών κοινοτικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι πολλές ανακοίνωσαν υψηλότερα καθαρά έσοδα το 2022 συγκριτικά με πριν από την πανδημία, παρόλο που ορισμένες περιφερειακές τράπεζες υφίστανται αυξημένες πιέσεις μετά την κατάρρευση δύο μεγάλων περιφερειακών τραπεζών – της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

Έχουν υπάρξει ορισμένοι «μετασεισμοί» συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της First Republic Bank, σύμφωνα με τη Γέλεν, ωστόσο η ίδια δεν βλέπει «καμιά ένδειξη αλλαγής στη θεμελιώδη υγεία του τραπεζικού συστήματος».

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε επαγρύπνηση και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά στις συνθήκες, θα πει η Γέλεν στην ομιλία της, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.

- – ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin