Image default
Οικονομία

EBRD: Ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος – Στο 2,3% για το 2024

Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με την EBRD ωστόσο να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2024.

Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με την EBRD ωστόσο να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2024.

Πιο αναλυτικά, σε έκθεσή της, αναμένει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% το τρέχον έτος (από 1,5% σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεσή της), ενώ για το 2024 η Τράπεζα αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% (στην έκθεση του Μαρτίου ανέμενε ανάπτυξη 3% για το ερχόμενο έτος).

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για την ελληνική οικονομία το 2023, ανακοινώνοντας την Δευτέρα τις εαρινές της προβλέψεις.

Σύμφωνα με την EBRD, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία μετά την πανδημία συνεχίστηκε και το 2022, ωστόσο επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 8% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2022, στηριζόμενο από την ιδιωτική κατανάλωση, την αύξηση των κρατικών δαπανών και την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Ο τουρισμός είχε επίσης εξαιρετική απόδοση το 2022, με τις εισπράξεις να προσεγγίζουν το έτος-ρεκόρ πριν από την Covid, το 2019.

Συνολικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% το 2022, κάπως υψηλότερα από το αναμενόμενο λόγω των ισχυρών επιδόσεων στο τέλος του έτους. Οι πρόδρομοι δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή και την εμπιστοσύνη τους πρώτους μήνες του 2023 ήταν ως επί το πλείστον θετικοί.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των παραγωγών κατέστη όλο και πιο εύθραυστη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συμβάλλοντας σε απότομη πτώση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετώπισαν αυξανόμενη αβεβαιότητα και αναταράξεις και καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Πληθωρισμός

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, στην ανάλυση τονίζεται ότι αυτός αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς από την κορύφωσή του πλέον του 12% σε κάποιο σημείο του 2022, υποχωρώντας στο 5,4% τον Μάρτιο του 2023 (όταν συντάχθηκε η έκθεση δεν περιλάμβανε τα στοιχεία για τον Απρίλιο με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν στο 3%). Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην ενεργειακή κρίση με μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν σημαντική δημοσιονομικό κόστος, όμως ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), ωστόσο όπως επισημαίνεται υποχωρεί απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, από υψηλότερα του 200% (τέλος του 2020) σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και των μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ενώ η οικονομία επιβραδύνεται, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, σύμφωνα με την EBRD.

«Μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία αντανακλά τις παγκόσμιες εξελίξεις, προβλέπεται για το 2023 (αύξηση ΑΕΠ 2,4%), καθώς και το 2024 (2,3%). Η υλοποίηση των έργων τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο με δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράει καλά και μετριάζει τους καθοδικούς κινδύνους που προέρχονται από τις αναταράξεις από τις αναταράξεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath