Image default
Οικονομία

«Ανοίγει ο δρόμος» για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού

Ανάδοχος του έργου έως 123 εκατ. ευρώ είναι η κατασκευαστική κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. «ΟΚ» από την DG Comp. Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης βρίσκεται το θέμα της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το «Comfort Letter» που επιτρέπει στον Δήμο Αθηναίων να υπογράψει τη σύμβαση, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του έργου του γηπέδου του Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό.

Η κατασκευαστική κοινοπραξία

Κατά συνέπεια, μετά και το «πράσινο φως» της DG Comp, αναμένεται το προσεχές διάστημα και η υπογραφή της σύμβασης που έχει «περάσει» από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται, όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr, ότι ανάδοχος του έργου είναι η κατασκευαστική κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, με leader, όπως έχουμε αποκαλύψει, την ΤΕΡΝΑ (40%). Το έργο είναι αξίας 123 εκατ. ευρώ (3 εκατ. σε προαίρεση για την κατασκευή κλειστής διαδρομής με πεζογέφυρα στο επίπεδο +1 των οπαδών – θεατών της φιλοξενούμενης ομάδας).

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Θεωρητικά, ο μεγάλος στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να λειτουργήσει το 2026. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και από περίπου 8 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε ό,τι έχει να κάνει με τις οδικές προσβάσεις σε αυτό (στο πλαίσιο του έργου που αφορά στην αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/ Ελαιώνα –διαμόρφωσης χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχής της Διπλής Ανάπλασης, άνω των 42 εκατ. ευρώ).

Το project

Το προς υλοποίηση έργο συνίσταται στην κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Το γήπεδο χωρητικότητας τουλάχιστον 38.500 θεατών και Κατηγορίας 4 (Category 4) κατά UEFA και συνολικής δόμησης περίπου 33.677,48 τ.μ., (σύμφωνα με την υπάρχους μελέτη) κατασκευάζεται στην περιοχή Ανάπλασης Ι του Π.Δ. του 2013 και συγκεκριμένα σε 178 περίπου στρέμματα του ενοποιημένου ΟΣ 45-46-50 και 45α, του Βοτανικού, όπου εκτός του γηπέδου με τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστούν σε δεύτερη φάση τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έργα (Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, λοιπές εγκαταστάσεις).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του γηπέδου, κατασκευάζονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 325 θέσεων, ενώ προβλέπονται χρήσεις όπως: κύριες αθλητικές δραστηριότητες και βοηθητικών αυτών συμπληρωματικές, χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών , αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις, πολυλειτουργικοί χώροι, χώροι άθλησης και υγιεινής, αθλητικοί ξενώνες και χώροι φιλοξενίας, χώροι συνάθροισης κοινού, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, χώροι εξυπηρέτησης μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Για την πρόσβαση στους υπόγειους χώρους στάθμευσης του γηπέδου προβλέπεται η κατασκευή συνδετήριας οδού μεταξύ των οδών Αγ. Άννης και Λ. Προφ. Δανιήλ, στα δύο άκρα της οποίας διαμορφώνονται τρισκελείς ισόπεδοι κόμβοι. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 396,00 μ. και αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,0 μ. η κάθε μία.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath