Image default
Αγορές

Η αισιοδοξία για το αμερικανικό χρέος ενίσχυσε τη Wall Street

Η αισιοδοξία για το αμερικανικό χρέος ενίσχυσε τη Wall Street

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν σήμερα (17/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναθαρρούν μετά τις πληροφορίες ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 33.420,77 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,19% στις 4.158,77 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 12.500,57 μονάδες.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών ανέκαμψαν σήμερα, βοηθώντας περισσότερο την αγορά, καθώς η Western Alliance ανέφερε αύξηση των καταθέσεων. Ο κλαδικός δείκτης SPDR S&P Regional Bank ETF σημείωσε άλμα 3,4%, ενώ η Western Alliance κατέγραψε άνοδο 12%. Επίσης, η Bausch Health σημείωσε άνοδο 30% μετά τη νίκη της φαρμακευτικής εταιρείας στη δικαστική διαμάχη της με τη Norwich Pharmaceuticals.

Λευκός Οίκος και Κογκρέσο βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση προκειμένου να μην επέλθει στάση πληρωμών λόγω του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην παγκόσμια οικονομία. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μάλιστα για το σκοπό αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του λόγω G7, που περιλάμβανε επισκέψεις στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουϊνέα και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου που θα λάβει χώρα στην Ιαπωνία.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε ότι η «δομή του πώς διαπραγματευόμαστε έχει βελτιωθεί», σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ακολούθησε τη συμβουλή του επίσης Ρεπουμπλικάνου, Μιτς Μακόνελ και διόρισε κάποιον από τον Λευκό Οίκο που θα συνεργάζεται συνεχώς με τους Ρεπουμπλικάνους για να «δει αν μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν μηνιαία μείωση 1,5% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στις 1.416.000, σημαντικά κάτω από τις προσδοκίες. Οι ενάρξεις μειώθηκαν κατά 21,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Επίσης, οι κατασκευές ιδιόκτητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν σε 1.375.000. Παρόλα αυτά, αυξήθηκαν κατά 1,0% σε αντίθεση με τον Απρίλιο του 2022. Οι ολοκληρώσεις μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 6,5% από μήνα σε μήνα και διαμορφώθηκαν στις 971.000.

«Άλμα» για το πετρέλαιο – «Βουτιά» για τον χρυσό

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκοντας στήριξη στις αισιόδοξες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για το κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5 εκατ.  βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαΐου, πάνω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 2,5 εκατ. βαρέλια.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 1,97 δολάρια ή 2,8% στα 72,83 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιουλίου πρόσθεσε 2,05 δολάρια ή 2,7% στα 76,96 δολάρια το βαρέλι. Τόσο το WTI όσο και το Brent έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

«Βουτιά» στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου πραγματοποίησαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Τετάρτη, μια μέρα αφότου έπεσαν κάτω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 8,10 δολάρια ή 0,4% στα 1.984,90 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 23,90 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας οριακή άνοδο και ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου πρόσθεσε 9 cents ή 2,4% στα 3,75 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Μπάιντεν
  • περιφερειακές τράπεζες
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • Λευκος Οίκος
  • Κογκρέσο

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin