Image default
Ευρώπη

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Αρκεί μία λάθος κίνηση από τη Fed για να αναζωπυρωθεί η τραπεζική κρίση

Η κρίση στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών έχει καταλαγιάσει, έχοντας ξεπεράσει ένα σοβαρό στάδιο, ωστόσο, αρκεί ένα λάθος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για να αναζωπυρωθεί, προειδοποίησε ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Ενδεικτικό είναι ότι παρόλο που οι καταθέτες έχουν αποσύρει φέτος εκατοντάδες δισ. δολάρια από τις περιφερειακές τράπεζες, οι εβδομαδιαίες ροές καταθέσεων έχουν σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

«Είμαστε ακόμα στο ”νοσοκομείο” γιατί υπάρχουν προβλήματα με το τραπεζικό μοντέλο ορισμένων τραπεζών», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν μιλώντας στο - TV, κληθείς να περιγράψει σε ποια φάση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ σχετικά με τις ανησυχίες με τις μικρές και μεσαίες τράπεζες.

«Το βασικό ζήτημα τώρα είναι να επιτραπεί στους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο να πάρουν εξιτήριο. Εάν υπάρξει άλλο ένα λάθος πολιτικής από την Fed, ο ασθενής θα επιστρέψει στη ΜΕΘ», εκτίμησε.

Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed έχει θεωρηθεί ότι φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την τραπεζική κρίση που ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν κατέρρευσαν Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank. Η SVB, για παράδειγμα, είχε «παρκάρει» μεγάλο μέρος των καταθέσεων πελατών σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, επειδή είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις πριν από την αύξηση των επιτοκίων της Fed. Ωστόσο, καθώς τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη τους τελευταίους 13 μήνες, η αξία των ομολόγων μειώθηκε, προκαλώντας μεγάλες λογιστικές απώλειες.

Ο Ελ Εριάν έχει τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στη Fed, κατηγορώντας την ότι αντιδρούσε πολύ αργά στην εκτίναξη του πληθωρισμού και στη συνέχεια προσπάθησε να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων. Η δέκατη συνεχόμενη αύξηση ανακοινώθηκε τον Μάιο και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν πλέον σε ύφεση.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin