Image default
Οικονομία

FT για Ελλάδα: Από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη – Η αποστολή της νέας κυβέρνησης

«Η Ελλάδα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία. Όμως οι θυσίες της σημαίνουν ότι τώρα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τα δεινά σε ευημερία. Δεν πρέπει να χάσει από τα χέρια της αυτό το προνόμιο».

Μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα πρόσφατα χρόνια της ελληνικής οικονομίας επιχειρούν οι Financial Times, τονίζοντας πως η χώρα μας το 2015 βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, με τους θεσμούς να προσπαθούν να τη κρατήσουν στη ζωή, όμως τώρα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, μεταφέρει και την εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα πως η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα φέτος, με το δημοσίευμα να προσθέτει πως «η ανάκαμψη πρέπει να επαινεθεί, αλλά με την Ελλάδα να οδεύει προς τις κάλπες την Κυριακή, είναι ζωτικής σημασίας η επόμενη κυβέρνηση να οικοδομήσει πάνω στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ακτινογραφία» Reuters για εκλογές στην Ελλάδα: 5 ερωτήματα για τις αγορές – Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

«Τα θεμέλια για την οικονομική αναζωογόνηση σφυρηλατήθηκαν επιτυχώς από κυβερνήσεις που θέσπισαν μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων φόρων, περιορισμών στις αυξήσεων των μισθών του δημόσιου τομέα και των αλλαγών στις συντάξεις, για να ικανοποιηθούν οι όροι για τα πακέτα διάσωσης. Το 2018 βγήκε από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο και το καλοκαίρι του 2022 εξέρχεται και από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Αν και η πανδημία οδήγησε σε αύξηση του χρέους, πέρυσι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες και η κυβέρνηση πέτυχε μικρό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η ενισχυμένη δημοσιονομική σύνεση σημαίνει ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχουν καταγράψει ευρείας κλίμακας συρρίκνωση σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται πλέον σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτό της Ιταλίας» υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WSJ: Από «πονοκέφαλος» της Ευρώπης, η Ελλάδα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης

Από το 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εφαρμόζει μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική με ορθόδοξη διαχείριση της οικονομίας. Μάλιστα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Όμως, η επιτυχία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα δεν θα πρέπει να καθησυχάσει την Ελλάδα απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο μέλλον, καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, τονίζουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ, οι εκλογές της Κυριακής θα φέρουν κάποια πολιτική αβεβαιότητα, με τη ΝΔ να μην αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ εκτιμούν πως στις δεύτερες κάλπες του καλοκαιριού ίσως να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, όποιος κι αν έρθει στην εξουσία θα πρέπει να χτίσει πάνω στα κέρδη της περασμένης δεκαετίας, ενώ τα 30,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026, της δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει περαιτέρω το χρέος της.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: FAZ: Οικονομική αναγέννηση στην Ελλάδα – Το μήνυμα για τη μείωση του χρέους από τον Πατέλη

«Η απαγκίστρωση της οικονομίας πέρα από την εξάρτησή της από τον τουρισμό, η προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των επενδύσεων μαζί με τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις των δημόσιων υπηρεσιών και της δικαιοσύνης θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες. Η Ελλάδα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία. Όμως οι θυσίες της σημαίνουν ότι τώρα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τα δεινά σε ευημερία. Δεν πρέπει να χάσει από τα χέρια της αυτό το προνόμιο», καταλήγει το άρθρο.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath