Image default
Οικονομία

IIF: Στα 305 τρισ.δολάρια αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος στο πρώτο τρίμηνο

Το χρέος σε ολόκληρο τον πλανήτη αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο στα 305 τρισ.δολάρια, ενώ το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δημιουργεί ανησυχίες για τη μόχλευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

To παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8,3 τρισ.δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας συγκεκριμένα τα 304,9 τρισ.δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε τριμηνιαία βάση.

«Το παγκόσμιο χρέος είναι σήμερα 45 τρισ.δολάρια υψηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό», αναφέρει το IIF στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Αφού κορυφώθηκε κοντά στο 360% το 2021, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σταθεροποιήθηκε κοντά στο 335%, πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις κρατικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικές πιέσεις αναμένεται να ωθήσουν σε άνοδο τις αμυντικές δαπάνες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναφέρει το IIF.

H έκθεση εστιάζει και στον αντίκτυπο από την ταχύτατα άνοδο των επιτοκίων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Παρότι οι καταρρεύσεις των τραπεζών που είχαμε πρόσφατα στις ΗΠΑ δεν αποτελούν συστημικό πρόβλημα, ο φόβος εξάπλωσης της κρίσης οδήγησε σε ευρείας κλίμακας εκροές καταθέσεων από τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες», αναφέρεται στην έκθεση.

Το IIF εκφράζει ανησυχίες ότι οι πιο αυστηροί όροι δανεισμού μεταξύ των μικρότερων τραπεζών θα μπορούσαν να πλήξουν ορισμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο των περιφερειακών τραπεζών στις πιστώσεις, οι ανησυχίες για την ρευστότητά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση των χορηγήσεων δανείων σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας».

Το IIF υπογραμμίζει και την αύξηση των δραστηριοτήτων στον χώρο του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, το οποίο εκπροσωπεί σήμερα περισσότερο από το 14% των χρηματοοικονομικών αγορών, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από την απότομη εξάπλωση των επενδυτικών funds στις ΗΠΑ.

Η έκθεση δίδει ιδιαίτερη έμφαση και στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες είδαν το χρέος τους να αυξάνεται σημαντικά σε όρους δολαρίου στο πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 100 τρισ.δολαρίων. Κίνα, Μεξικό, Βραζιλία, Ινδία και Τουρκία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ωστόσο, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες ευνοήθηκαν από τη σχετική εξασθένηση του δολαρίου, που προσέλκυσε επενδυτές στο χρέος τους σε τοπικό νόμισμα.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath