Image default
Οικονομία

Ενέργεια: «Βροχή» διαγωνισμών ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ για το υπόλοιπο 2023 – Έργα συνολικής ισχύος 1.600 MW

Θέμα ωρών η υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για δύο κοινές δημοπρασίες 1.200 MW, δύο διαγωνισμούς για μικρά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς έναν πιλοτικό διαγωνισμό για έργα ΑΠΕ 200 MW με μπαταρίες.

Πραγματικό καταιγισμό από διαγωνιστικές διαδικασίες για νέα έργα πρόκειται να θέσει στις ράγες άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, με Υπουργική Απόφαση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή μέσα στο 2023 πέντε ανταγωνιστικών διαδικασιών, για τη δημοπράτηση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.600 MW.

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του νέου σχήματος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν στα τέλη του Νοεμβρίου 2021. Οι μονάδες που θα προκριθούν από τις δημοπρασίες θα «κλειδώσουν» αποζημίωση (Τιμή Αναφοράς), με τις αντίστοιχες «πράσινες» επενδύσεις να μπαίνουν άμεσα σε φάση υλοποίησης και, κατά συνέπεια, να συμβάλουν στην περαιτέρω απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μίγματος τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, καθώς οι ΑΠΕ έχουν εξελιχθεί στην πιο οικονομική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, η ενίσχυσή τους θα συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών. Επίσης, θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας, θωρακίζοντάς την έτι περαιτέρω από μία ενδεχόμενη νέα διεθνή ενεργειακή κρίση.

Με δεδομένο ότι Υπουργικές Αποφάσεις θα μπορούν να υπογράφονται έως και αύριο Παρασκευή, λόγω διεξαγωγής των εκλογών, η Υπουργική Απόφαση είναι πιθανό να είναι έτοιμη ακόμη και σήμερα. Στον «οδικό χάρτη» που θέτει για τις δημοπρασίες εντός του 2023, περιλαμβάνονται δύο κοινοί διαγωνισμοί, στην οποία δηλαδή θα συμμετέχουν τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά πάρκα, συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος 1.200 MW.

Διαγωνισμός και για ΑΠΕ με μπαταρίες

Όλες οι δημοπρασίες είναι μειοδοτικές, δηλαδή από αυτές προκρίνονται τα έργα με τις χαμηλότερες προσφορές για αποζημίωση. Στους κοινούς διαγωνισμούς μπορούν να λάβουν μέρος μεγάλα έργα και πιο συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά ισχύος πάνω από 1 MW και αιολικά πάνω από 6 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή εκκίνησης για τα πρώτα καθορίστηκε από το ΥΠΕΝ στα 54 ευρώ ανά MWh και για τα δεύτερα στα 63 ευρώ ανά MWh.

Παράλληλα, εντός του έτους θα διενεργηθούν και δύο διακριτές διαδικασίες, μία για κάθε τεχνολογία, με τη συμμετοχή μικρών έργων. Επομένως, η πρώτη θα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης από 1 MW, για τη δημοπράτηση έργων συνολικής ισχύος 100 MW, στην οποία η τιμή εκκίνησης εκκίνησης θα είναι 70 ευρώ ανά MWh. Με τον διαγωνισμό για «μικρά» αιολικά (ισχύος έως 6 MW) θα δημοπρατηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 100 MW, ενώ η τιμή εκκίνησης θα είναι 83 ευρώ ανά MWh.

Επίσης, η Υπουργική θα προβλέπει πως μέσα στο έτος θα διενεργηθεί και ένας πιλοτικός διαγωνισμός για μονάδες ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης – ο πρώτος στη χώρα μας για ανάλογα έργα. Από τον διαγωνισμό αυτό, προβλέπεται να προκριθούν έργα συνολικής ισχύος 200 MW.

Ανάκτηση των υπερεσόδων

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα στήριξης εκπνέει το 2025, ενώ με αυτό θα δρομολογηθούν «πράσινες» επενδύσεις για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλάκιου ΑΠΕ 4.200 MW, για το σύνολο των τεχνολογιών που θα τεθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης. Οι ενισχύσεις που θα μπορούν να δοθούν θα φτάνουν έως τα 2,27 δισ. ευρώ, ενώ κάθε έργο θα υπογράφει 20ετή σύμβαση για την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής του.

Η κατακύρωση αποζημίωσης γίνεται μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών για τις δύο πιο ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Μέσω του σχήματος, μπορούν επίσης να κατακυρώσουν αποζημίωση (με διοικητικό τρόπο) μονάδες άλλων τεχνολογιών, όπως σταθμοί βιομάζας, μονάδες βιοαερίου ή μικρά υδροηλεκτρικά.

Για όλες τις τεχνολογίες, πάντως, θα υπάρχει μηχανισμός ώστε αν από την πώληση της ηλεκτρικής του ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, οποιοδήποτε έργο έχει μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που προβλέπονται από το ύψος της αποζημίωσής του, τότε θα επιστρέφει στο κράτος τα επιπλέον ποσά. Την περίοδο όξυνσης της κρίσης, αυτό συνέβη για το σύνολο των έργων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας, καθώς οι Τιμές Αναφοράς τους είναι χαμηλότερες από τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, με την ανάκτηση των υπερεσόδων τους, οι ΑΠΕ εξελίχθηκαν σε βασικό αιμοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin