Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ θα συμμετάσχει στην καταγραφή του Μητρώου Ζημιών στην Ουκρανία

Τα κράτη μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου – και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη δημιουργία του Μητρώου Ζημιών που ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης την Τετάρτη.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ (16-17 Μαΐου), ανακοινώθηκε η δημιουργία του Μητρώου Ζημιών που προκλήθηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Μητρώο, το οποίο θα έχει την έδρα του στη Χάγη και ένα δορυφορικό γραφείο στην Ουκρανία, θα πρέπει να δημιουργηθεί για τρία χρόνια και να καταγράφει στοιχεία και πληροφορίες για τις αξιώσεις σχετικά με ζημιές, απώλειες ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα.

«Ανοίγει το δρόμο προς έναν μελλοντικό διεθνή ολοκληρωμένο μηχανισμό αποζημίωσης των θυμάτων της ρωσικής επίθεσης», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε: «Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων για τις ζημίες που υπέστη η Ουκρανία και ο λαός της».

«Ως εκ τούτου, είμαστε υπερήφανοι που η έδρα του Μητρώου Ζημιών θα είναι στη Χάγη, τη νομική πρωτεύουσα του κόσμου», δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι το Μητρώο είναι «ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τη δικαιοσύνη και τις αποζημιώσεις για την Ουκρανία, αλλά και για τους Ουκρανούς που υπέστησαν τόσα πολλά από αυτόν τον πόλεμο». Ωστόσο, τόνισε ότι «η σκληρή δουλειά «άρχισε μόλις τώρα», καθώς «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Μητρώο θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, ώστε τα θύματα της ρωσικής επίθεσης να μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις τους».

Για τον Σμιχάλ , η δημιουργία του Μητρώου είναι ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου μηχανισμού αποζημίωσης που θα διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα καταβάλει πλήρεις αποζημιώσεις στην Ουκρανία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ άλλων μέσω των διεθνών περιουσιακών στοιχείων της».

Μέχρι στιγμής, 44 χώρες και η ΕΕ έχουν ενταχθεί ή έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο Μητρώο.

Σε ομιλία του ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του προς την Ουκρανία.

«Δεν θα υπάρξει δίκαιη ή διαρκής ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», πρόσθεσε. «Οι δράστες και οι χορηγοί των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τη Ρωσία θα λογοδοτήσουν στον ουκρανικό λαό».

«Με τη δημιουργία του Μητρώου Ζημιών […], το Συμβούλιο της Ευρώπης συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός Διεθνούς Μηχανισμού Αποζημίωσης. Είμαι υπερήφανος που το Βέλγιο είναι ιδρυτικό μέλος αυτού του Μητρώου. Το Βέλγιο θα συμμετάσχει πλήρως στην πρωτοβουλία αυτή».

Είπε επίσης ότι ο πόλεμος του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας είναι επίσης ένας πόλεμος κατά «των αξιών μας, των δημοκρατιών μας και της ιδέας μας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την οποία προστατεύουμε και ενισχύουμε μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης», καθιστώντας έτσι την Ουκρανία «ως το μέρος στο οποίο διακυβεύεται το μέλλον μας: το μέλλον μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς τάξης που βασίζεται στο κράτος δικαίου».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας οργανισμός που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, αποκλείστηκε από αυτό.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου ο Ατζάι Μπάνγκα

admin

Απειλή οι σκιώδεις οντότητες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Η ανάλυση κόστους-οφέλους της ΕΕ δέχεται πυρά κατά του νόμου περί συσκευασίας

admin

Η σταθερή αύξηση των ξένων επενδύσεων αποδεικνύει την ελκυστικότητα της κινεζικής οικονομίας

admin

Σύνοδοι κορυφής και διαφορετικές προσεγγίσεις για την οικονομική ανάκαμψη

admin

Σε αδιέξοδο η Γερμανία για τους αμυντικούς της στόχους

admin

Εγείρει θέμα για τις αμβλώσεις η Φινλανδική κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς

admin

Η αυστριακή ακροδεξιά στηρίζει Ουγγαρία απέναντι στην ΕΕ

admin

Νέες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο μετά από τηλεφώνημα των ΗΠΑ

admin

Πιθανός ο σχηματισμός φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στην Βουλγαρία

admin