Image default
Οικονομία

Προχωρά νέο μεγάλο αρδευτικό ΣΔΙΤ αξίας 210 εκατ. ευρώ – Οι ισχυρές συμμαχίες σε διαγωνισμούς 700 εκατ. και οι παρατάσεις

Ποιο είναι το έργο μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης. Πώς κινήθηκαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος, Intrakat σε διαγωνισμούς 700 εκατ.. Πότε μεταφέρθηκαν προσφορές σε αρδευτικά projects του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έναν νέο μεγάλο (και) σε αξία διαγωνισμό προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την κατασκευή αρδευτικού έργου στην πεδιάδα της Ξάνθης, μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ειδικότερα, το υπουργείο προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου: «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς».

Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην πεδιάδα της Ξάνθης.

Η εκτιμώμενη αξία σύμβασης ανέρχεται σε 169.500.000 ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους υποψήφιους επενδυτές μέχρι τις 19/06/2023. Η αποσφράγιση θα γίνει στις 26/06/2023. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 25 έτη από την υπογραφή της.

Ποιες περιοχές αφορά – Και «έξυπνα» συστήματα

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Επιπρόσθετα, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 (που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας- Πεζούλας) η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.).

Οι μέχρι τώρα συμμαχίες των κατασκευαστών

Μέχρι στιγμής, σε αρκετούς διαγωνισμούς για την κατασκευή φραγμάτων και αρδευτικών έργων, μέσω ΣΔΙΤ, τόσο του υπ. Υποδομών & Μεταφορών όσο και του Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ, έχουν δομηθεί συνεργασίες όπως αυτές ανάμεσα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης, Μυτιληναίος – Intrakat – Μεσόγειος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ. Κατά συνέπεια, έχει ενδιαφέρον να φανεί αν οι παραπάνω όμιλοι δώσουν το παρών στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά και εάν θα «χτίσουν» τις ίδιες συμμαχίες.

Για παράδειγμα, έχουμε τις παραπάνω συνεργασίες στους διαγωνισμούς που αφορούν στο έργο «Κατασκευή Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ», ύψους περίπου 142 εκατ. ευρώ, καθώς και στην «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των Δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού», εκτιμώμενου ύψους 128,75 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα ίδια σχήματα έχουν προκριθεί στη β’ φάση των διαγωνισμών «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΔΕΡΛΙ), ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ», εκτιμώμενης αξίας 230,07 εκατ. ευρώ και «ΕΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΣΩ Σ.Δ.Ι.Τ.», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 267,1 εκατ. ευρώ.

Παρατάσεις για υποβολή προσφορών

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει δώσει παράταση στα χρονοδιαγράμματα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ.

Η πρώτη αφορά στο έργο «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας» (στις 16-06-2023), αξίας 132,9 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το αντικείμενο της παρούσας σύμπραξης αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία αρδευτικού δικτύου στη θέση Υπέρεια – Ορφανά για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων που αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και των Ορφανών Νομού Καρδίτσας, συνολικής εκτάσεως 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Φαρσάλων.

Η άλλη μεταφορά καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά στο έργο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων νομού Λασιθίου και λοιπά συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού» (για τις 9 Ιουνίου), με την τις πληρωμές διαθεσιμότητας, να έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί καταρχάς σε καθαρά παρούσα αξία στο κατ’ ανώτατο ποσό των 55,9 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., και το συνολικό ενδεικτικό κόστος κατασκευής του έργου να υπολογίζεται σε 61,9 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά το μέγιστο σε 25 έτη. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Χοχλάκια και Άγ. Ιωάννη, τα οποία βρίσκονται στον Ν. Λασιθίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο αφορά την κατασκευή και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Χοχλάκια και Άγ. Ιωάννη, με κατασκευή λιμενοδεξαμενής στην πρώτη, και φράγματος στην δεύτερη.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Πρόγραμμα κοινής δράσης Ελλάδας-Βουλγαρίας

admin

Τουρκία: Η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» δηλώνει ο νέος ΥΠΟΙΚ Σιμσέκ

fastpath

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin