Image default
Ευρώπη

Πρόεδρος Eπιτροπής REGI: Πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Younous Omarjee δήλωσε ότι οι κανόνες για τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να αξιολογηθούν και να προσαρμοστούν σε κάθε περιοχή μετά από επίσκεψη στη Ρουμανία, όπου η επιτροπή είδε επενδύσεις υποδομών χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ στις βορειοδυτικές και κεντρικές περιοχές.

Η επίσκεψη έγινε εκ μέρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) και οι ευρωβουλευτές παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο της Κλουζ, Emil Boc.

Ο Omarjee τόνισε την ανάγκη η πολιτική συνοχής να εξελίσσεται συνεχώς λόγω της ποικιλόμορφης φύσης της Ευρώπης. «Η πολιτική συνοχής έχει αλλάξει, πρέπει να συνεχίσει να αλλάζει- δεν μπορεί να υπάρχει μια ενιαία πολιτική σε μια Ευρώπη που χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία».

Ο Boc προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη στήριξη των περιφερειακών αεροδρομίων με κονδύλια της ΕΕ, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του αεροδρομίου ως κύρια πύλη εισόδου για την περιοχή και τις επιχειρήσεις της. Ο Boc πρόσθεσε ότι υπάρχει «ανάγκη» να στηριχθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια με ευρωπαϊκά χρήματα.

Ο Omarjee δήλωσε ότι ο κανόνας που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να «επανεξεταστεί»: «Θα θέσουμε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη».

Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Daniel Buda (ΕΛΚ) υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής των κανονισμών του ΕΚ ώστε να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις ανάγκες και την πραγματικότητα επί τόπου, με στόχο τη βελτίωση της πολιτικής συνοχής.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τρανσυλβανίας και το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρουμανίας αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα συμφόρησης. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το αεροδρόμιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ με 600.000 επιβάτες.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο «Avram Iancu» της Κλουζ-Ναπόκα υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2023 σύμβαση αξίας άνω των 225 εκατομμυρίων RON για την επέκταση του τερματικού σταθμού αναχωρήσεων και της πλατφόρμας στάθμευσης αεροσκαφών στη βόρεια πλευρά για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης.

Ωστόσο, σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2012 σχετικά με το μέλλον των περιφερειακών αερολιμένων και των αεροπορικών υπηρεσιών στην ΕΕ αναφέρεται ότι είναι «επιθυμητό» να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των περιφερειακών αερολιμένων.

«Η ανάπτυξη των περιφερειακών αερολιμένων θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία αχρησιμοποίητων ή μη αποτελεσματικά αξιοποιημένων αερολιμένων, υποδομές οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα μόνο την οικονομική επιβάρυνση των αρμόδιων αρχών», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Επιπλέον, σε έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2014 διαπιστώθηκε ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ για τα αεροδρόμια δεν είχε σχέση με την αποδοτικότητα του κόστους και τον συντονισμό σε εθνικό επίπεδο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή γενικά δεν γνώριζε ποια αεροδρόμια λάμβαναν χρηματοδότηση και τα ποσά που λάμβαναν, ιδίως όσον αφορά τα μεγάλα έργα και τις πρωτοβουλίες του Ταμείου Συνοχής.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin