Image default
Οικονομία

Allianz: Πιθανότερη μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε δεύτερες κάλπες

«Οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν το εάν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

Μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι «βλέπει» η Allianz ως πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σε σχετικό report, τονίζεται πως «το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Ελλάδα αυτή την Κυριακή θα είναι κρίσιμο για να καθορίσει το εάν η χώρα μπορεί να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να ανακτήσει το status της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους».

Οι αναλυτές της Allianz αναφέρονται στο «προβάδισμα που συγκεντρώνει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία λόγω των πρόσφατων αλλαγών στον εκλογικό νόμο (απλή αναλογική). Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να γίνουν νέες εκλογές στο ξεκίνημα του Ιουλίου όπου θα ισχύσει διαφορετικό εκλογικό σύστημα, ενισχυμένης αντιπροσώπευσης.

Προθέσεις ψήφου στην Ελλάδα μέχρι τις 12 Μαΐου 

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά από τις δεύτερες εκλογές, καθώς μια συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πιθανά θα χρειαζόταν τη σύμπραξη μικρότερων κομμάτων για να κυβερνήσει. Εάν η ΝΔ καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία, περιμένουμε συνέχιση της συνετής και οικονομικά εστιασμένης πολιτικήw, με κάποιους συμβιβασμούς από το ΠΑΣΟΚ».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης – Όλα τα «SOS»

«Απειλή στην ανάκαμψη από πολιτικό αδιέξοδο»

H Allianz τονίζει πως «οποιοδήποτε πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να απειλήσει το μονοπάτι προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν το 2008, έχει ανακάμψει εντυπωσιακά τα τελευταία 3 χρόνια, φτάνοντας μεγέθη ανάπτυξης 6,4% -συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα- προς το τέλος του 2022.

Δεν βλέπουμε μετρήσιμο κίνδυνο απόκλισης από την ατζέντα του προγράμματος της “μεταμνημονιακής εποπτείας”, αλλά ακόμα και μια μικρή χρονικά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι μια από τις περισσότερο ωφελούμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους πόρους του Next Generation EU αλλά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια ώστε η Ελλάδα να λάβει τους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε καθυστέρηση της εφαρμογής (των μεταρρυθμίσεων) λόγω της πολιτικής δραστηριότητας θα μπορούσε να καθυστερήσει τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένης της ισχυρής επίδρασης που έχουν η πολιτική και η δημοσιονομική δυναμική στις αποφάσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η Allianz.

Σχετικα αρθρα

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

admin

Πόση είναι η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

admin

Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

admin

Πώς θα τραφούν 9 δισεκατομμύρια χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης

admin

Δήμος Αθηναίων: 7 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 σταθμούς Μετρό

fastpath

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις και 11.400 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

fastpath

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 οι εγκρίσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα

admin