Image default
Οικονομία

Bailey (BoE): Η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει ένα σπιράλ μισθών-τιμών

Ο Bailey αντιμετώπισε αντιδράσεις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν είπε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές.

Αντιμέτωπη με ένα σπιράλ μισθών-τιμών βρίσκεται η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο προειδοποιήσεων, και παρά τις 12 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Κάποια από την ισχύ του πυρήνα του πληθωρισμού αντανακλά τις έμμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών της ενέργειας», είπε ο Bailey σε ομιλία του την Τετάρτη, σύμφωνα με το CNBC. «Αλλά αντανακλά επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις καθώς οι εξωτερικοί κραδασμοί που έχουμε δει αλληλεπιδρούν με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας».

«Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αυτές οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν».

Αυτοί οι τομείς επιμονής, συνέχισε, περιλαμβάνουν την αύξηση των εγχώριων μισθών και τον καθορισμό των τιμών.

Αυτή η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα σπιράλ μισθών-τιμών, δηλαδή στη θεωρία που λέει ότι οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται αυξήσεις μισθών καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός, τροφοδοτώντας υψηλότερη ζήτηση και πιέζοντας τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τα πιο υψηλά έξοδα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τους εργαζόμενους να απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να αντέξουν οικονομικά τα ακριβότερα αγαθά και υπηρεσίες, διαιωνίζοντας τις λεγόμενες «δευτερεύουσες επιπτώσεις».

Ο ρυθμός πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία εξέπληξε τους οικονομολόγους παραμένοντας πάνω από το 10% τον Μάρτιο. Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, ήταν σταθερός τον προηγούμενο μήνα στο 5,7%.

Ο Bailey είπε ότι η χαλάρωση της αγοράς εργασίας, καθώς οι κενές θέσεις αρχίζουν να μειώνονται, συμβαίνει πιο αργά από ό,τι ανέμενε η κεντρική τράπεζα.

Σημείωσε ακόμα ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών και ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών κινούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας. Η BoE βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών, αλλά παρατηρεί ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος, πρόσθεσε ο Bailey.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας «συνεχίζει να κρίνει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στρέφονται σημαντικά προς τα πάνω», είπε, και θα συνεχίσει να προσαρμόζει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας «όπως είναι απαραίτητο» για να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2%.

Ιδιαίτεροι κίνδυνοι

Ο Bailey αντιμετώπισε αντιδράσεις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν είπε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές και ότι «σε γενικές γραμμές» οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς. Τα σχόλιά του εκείνη την εποχή αποδοκιμάστηκαν, καθώς το κοινό αντιμετώπιζε μια αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να «ψαλιδίζει» το εισόδημα σε πραγματικούς όρους.

Οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΕ και τις ΗΠΑ δήλωσαν τους τελευταίους μήνες ότι δεν βλέπουν πλέον σημαντικούς κινδύνους ενός σπιράλ μισθών-τιμών σε αυτές τις οικονομίες, με τους μισθούς να έχουν περιθώριο αύξησης για να καλύψουν τη διαφορά με τον πληθωρισμό.

Πολλοί λένε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει τις τιμές πάνω από τον πληθωρισμό των τιμών των εισροών τους, ο οποίος προστατεύει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους.

Photo:GettyImages/Ideal Image

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin