Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως οι ελληνικές μετοχές

Οι επενδυτές στηρίζουν τις ελληνικές αγορές και στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, με δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανθεκτικότα.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 22% το 2023 και βρίσκεται στην 6η θέση των καλύτερων επιδόσεων που έχουν καταγραφεί στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με το -.

Η μεγαλύτερη ώθηση στις ελληνικές αγορές προέρχεται από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Πειραιώς και της Εθνικής αλλά και από εταιρείες όπως  Jumbo και ΟΠΑΠ.

Οι εκλογές αποτελούν σύμφωνα με το δημοσίευμα τον τελευταίο καταλύτη για την πορεία των ελληνικών αγορών, με τους οίκους αξιολόγησης να αναφέρουν ότι η επενδυτική βαθμίδα θα εξαρτηθεί από το αν η επόμενη κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Παρά το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, με έναν β’ γύρο εκλογών να θεωρείται βέβαιος, το ράλι των ελληνικών μετοχών έχει μέχρι στιγμής υποστηριχθεί από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.

«Αυτό έχει αλλάξει: Η Ελλάδα ανακτά σιγά-σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε τηλεφωνικά ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Έχετε κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συνετρίβη για άλλα 12 και τώρα τρέχει πίσω στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών».

Το ράλι των ελληνικών μετοχών

Το αδιέξοδο για αυτοδυναμία

Η ψηφοφορία της 21ης Μαΐου θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάδειξη μονοκομματικής κυβέρνησης, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σχηματίσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Λαγαρίας δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου γύρου εκλογών έχει αποτιμηθεί και οι επενδυτές εστιάζουν στη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας και στην έξοδο από το καθεστώς «junk» για την πιστοληπτική της ικανότητα.

Οι  αναλυτές της Barclays Plc υποστηρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που παρατηρούνται από το 2015 και θεωρούν ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή μέσα στο επόμενο έτος.

«Ένας νέος μεγάλος κύκλος θα έδινε πιθανότατα περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια ισχυρή πορεία υπό το πρίσμα των θετικών αναθεωρήσεων των κερδών ανά μετοχή», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, συμπεριλαμβανομένου του Emmanuel Cau, σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα. «Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να αποτελέσει καλό οιωνό για την αγορά, δεδομένης της προτίμησής της προς τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και τους εγχώριους κυκλικούς κλάδους».

Ώθηση από τις τράπεζες

Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, με επιδόσεις πολύ καλύτερες της γενικής ανάκαμψης κατά 45%.

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων και επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει το -, κάποιες εξ’ αυτών βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ενδεχόμενο επανάληψης της διανομής του μερίσματος.

Στην πρόσφατη τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου, οι ελληνικές μετοχές εμφάνισαν απώλειες πολύ μικρότερες των παγκόσμιων δεικτών, τις οποίες διέγραψαν με νέα κέρδη στη συνέχεια.

Το - σημειώνει ότι παρά το ράλι των μετοχών, οι ελληνικές αγορές παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.

«Το ΧΑΑ διαπραγματεύεται σε χαμηλές αποτιμήσεις και συμπλέει με το παγκόσμιο κύμα υπεραπόδοσης του value investing, ενώ ταυτόχρονα η επενδυτική βαθμίδα είναι πλέον κοντά», δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities SA. «Η καλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και των κερδών ενισχύουν την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών», προσθέτει.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη μετά τα χτυπήματα του Ιράν, οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται -VID

admin

Κλιμακώνεται ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν

admin