Image default
Αγορές

Wall Street: Νέα άνοδος ενόψει «λευκού καπνού» για το χρέος

Wall Street: Νέα άνοδος ενόψει «λευκού καπνού» για το χρέος

Με κέρδη για δεύτερη διαδοχική μέρα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την επενδυτική κοινότητα να περιμένει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο για την αύξηση του πλαφόν που έχει τεθεί στο χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο και δεν επέλθει το deal, τότε το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα κηρύξει χρεοκοπία τον ερχόμενο Ιούνιο, θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών και θα οδηγήσει σε «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων για την παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματευτές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία έγκαιρα ώστε αυτή να περάσει από το σώμα της Βουλής εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (18/5) στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 33.535,91 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,94% στις 4.198 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 12.688,84 μονάδες, με τον Nasdaq να κλείνει σε υψηλό 9 μηνών.

Σε τροχιά ανάκαμψης για δεύτερη μέρα παρέμειναν οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ με τον εν λόγω δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,7%. Οι μετοχές των PacWest υποχώρησαν 1,2% ενώ της Western Alliance ενισχύθηκαν 1%. Παράλληλα, ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Walmart. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,47 δολ. και τα έσοδα αυξήθηκαν 7,6% στα 152,30 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στο 1,32 δολ. και έσοδα στα 148,94 δισ. δολάρια.

Την ανησυχία της ότι ο «υπερβολικός» πληθωρισμός δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα ώστε να δώσει τα αναγκαία περιθώρια στη Federal Reserve για να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, εξέφρασε η πρόεδρος της Dallas Federal Reserve, Lorie Logan. «Τα στοιχεία [που θα ανακοινωθούν] τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να δείξουν ότι η κατάλληλη προσέγγιση θα είναι να παραλείψουμε [την αύξηση των επιτοκίων] σε μια συνάντηση», ανέφερε η Logan σε ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο στο Σαν Αντόνιο, αναφερόμενη στην επόμενη συνεδρίαση της Fed η οποία θα γίνει στις 13 και 14 Ιουνίου. «Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», επισήμανε.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να παρουσιάζει κάποια στενότητα. Οι αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαΐου ανήλθαν σε 242.000, μια πτώση 22.000 από την προηγούμενη εβδομάδα και κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 250.000. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στα 1,799 εκατομμύρια, έναντι της εκτίμησης της FactSet για 1,829 εκατομμύρια.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας για την περιοχή αυξήθηκε στο -10,4, σημειώνοντας αύξηση 29 ποσοστιαίων μονάδων και καλύτερα από την εκτίμηση για -20 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης, ο οποίος μετρά το ποσοστό των εταιρειών που αναφέρουν επέκταση έναντι εκείνων που βλέπουν συρρίκνωση, εξακολουθεί να δείχνει τον τομέα σε πτώση για την περιοχή.

«Βαριές» απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να περιμένουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για την επέκταση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 1,10 δολάρια ή 1,4% στα 75,86 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου έχασε 97 σεντς ή 1,3% στα 71,86 δολάρια το βαρέλι.

«Άλμα» σχεδόν 10% σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην αμερικανική αγορά, με τα συμβόλαια Ιουνίου να διαμορφώνονται στα 2,59 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, συνέπεια της μικρότερης αύξησης απ’ ό,τι αναμενόταν των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του φυσικού αερίου από τις 13 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Σε πτωτικό τέμπο συνέχισε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να υφίσταται πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα «εκτινάχθηκε» σε υψηλό επτά εβδομάδων στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα νέα ισχυρά μακροοικονομικά στις ΗΠΑ απομάκρυναν την προοπτική αλλαγής πλεύσης της νομισματικής πολιτικής της Fed, ενώ αισιοδοξία δημιούργησε και η πιθανότητα συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τις επόμενες ημέρες. 

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 25,10 δολάρια ή 1,3%, κλείνοντας στα 1.959,80 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαρτίου. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική πτώση του πολύτιμο μετάλλου. Το ασήμι Ιουλίου υποχώρησε 26 σεντς ή 1,1% στα 23,63 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Ιουλίου έχασε 6 σεντς ή 1,7% στα 3,69 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • Κογκρέσο
  • χρεοκοπία
  • στάση πληρωμών
  • περιφερειακές τράπεζες
  • FEDERAL RESERVE
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin