Image default
Πολιτική Πρώτο Θέμα

Εκλογές: Η αυτοδυναμία της ΝΔ, η επόμενη μέρα Συριζα,ΠΑΣΟΚ και η “αγωνία” Μερα25 και Ελληνικής Λύσης

Αγκαλιά με την αυτοδυναμία φαίνεται πως είναι πλέον στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με συνδυαστικά στοιχεία από εταιρείες δημοσκοπήσεων η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ελληνικής Λύσης ωφελεί σημαντικά τη Νέα Δημοκρατία. 

Ένα κύμα ψηφοφόρων από τα δύο αυτά κόμματα δυσαρεστημένο από διάφορες επιλογές της ηγεσίας τους φαίνεται πως κατευθύνεται την τελευταία στιγμή προς το ασφαλές λιμάνι της Νέας Δημοκρατίας παρά καποιες μεγάλες ενστάσεις που έχει για το κυβερνών κόμμα.  

Ταυτόχρονα όσο μεγαλώνει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει και αυτός ένα κομμάτι από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα προς ακροδεξιους ψηφοφόρους φαίνεται να έχει μηδενικό αποτέλεσμα ενώ αντίθετα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς λαμβάνει νέους ψήφους από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. 

Η στρατηγική προεκλογική επιλογή του κυρίου Ανδρουλάκη, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, φαίνεται πως θορύβησε ιδιαίτερα ψηφοφόρους του πανελλήνιου σοσιαλιστικού κινήματος που είναι μιας κάποιας ηλικίας και δεν βλέπουν με καλό μάτι τέτοιου είδους τακτικισμούς και επαναστατικές διαθέσεις. Αντιθέτως επιθυμούν την επόμενη μέρα σταθερότητα στην διακυβέρνηση της χώρας και δεν επιθυμούν ταυτόχρονα να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. 

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται στοίχημα η επίτευξη από το Πασοκ διψήφιου εκλογικού ποσοστού ενώ πριν από μερικές εβδομάδες έμοιαζε σίγουρη. 

Μεγάλη πτώση σημειώνουν και τα δύο μικρά κόμματα αυτο της Ελληνικής Λύσης και το Μέρα25  με την πτώση για το πρώτο να είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με γνωρίζοντες τα αναλυτικά στοιχεία στις βάσεις δεδομένων των δημοσκοπήσεων για κανένα από αυτά τα δύο κόμματα δεν είναι σίγουρη πλέον η είσοδό τους στη Βουλή. Πιθανό σενάριο και η είσοδος μόνο του Μερα25 στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση όχι όμως και στη δεύτερη. 

Τέλος η έκπληξη των επικείμενων πρώτων εκλογών,αν θα μπορούσε κανείς να την ονομάσει έτσι, θα είναι αναμφίβολα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το οποίο θα σημειώσει σημαντική αύξηση στα ποσοστά του σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με τις πιο αισιόδοξες να μιλούν για σχεδόν διπλασιασμό του ποσοστού που είχε το 2019! Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων που κατορθώνει να συγκεντρώνει συντριπτικό ποσοστό της ψήφου διαμαρτυρίας γνωστής και ως αντισυστημικής ψήφου.  

Εάν οι παραπάνω τάσεις επαληθευτούν στην κάλπη ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η επόμενη μέρα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. 

Η πολλοστή συνεχόμενη εκλογική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να ανοίξει θέμα ηγεσίας πολλώ δε μάλλον όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει 15 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος. Οι πολλές αντίρροπες τάσεις που υπάρχουν μέσα στο συνασπισμό είναι πιθανόν να θέσουν θέμα για το μέλλον του κόμματος. Επίσης αναμφίβολα λόγω των εξελίξεων θα τεθεί και το πολιτικό ερώτημα εάν ο Σύριζα ήταν τελικά ενα κόμμα…  μνημονιακής μόδας ή κατέχει σοβαρό πολιτικό χώρο στην ελληνική κοινωνία.  

Η δεύτερη εξέλιξη που θα πρέπει να δούμε θα είναι αν θα τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που η εκλογική του απόδοση θεωρηθεί ήττα.  Η πρόσφατη αναγέννηση του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος και τα ισχυρά διψήφια ποσοστά που συγκέντρωνε στην πρώτη περίοδο των δημοσκοπήσεων έχουν πια διαψευσθεί και μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους ακούγονται πάντως έντονα εκ νέου φωνές και ψίθυροι για ονόματα μνηστήρων για τη θέση του προέδρου του κόμματος. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει ο ισχυρός μηχανισμός του κυρίου Ανδρουλάκη που ελέγχει σχεδόν το κόμμα σε ολόκληρη την επικράτεια και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την αντίδρασή του. 

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Eκλογές της 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου – Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει για ετεροδημότες και Ελληνες του εξωτερικού

admin

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Πλακιωτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία στη Ροδόπη

admin

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ

admin

Ο Β. Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε συνομιλίες με τον νέο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

admin

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Να ανατραπούν οι συσχετισμοί της 21ης Μαΐου – δώστε μας την δύναμη να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία»

admin

Αλέξης Τσίπρας: Να ανατραπούν οι συσχετισμοί της 25ης Μαΐου – δώστε μας την δύναμη να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία

admin

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα;»

admin

Τράπεζα Θεμάτων – Απάντηση Σκέρτσου: Κάποιοι βρήκαν πάλι ευκαιρία να επιτεθούν στο «κακό επιτελικό κράτος»

admin

Ελληνοτουρκικά – Τουρκικό TRT: Ο Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Αθήνα

admin

F-35 – O Βελόπουλος βρίσκει… μικροπροβληματάκια στα αεροσκάφη – «Δεν είναι τόσο δοκιμασμένα»

admin