Image default
Οικονομία

Το club των 5 ισχυρών κατασκευαστών προχωρούν για το «δικαστικό ΣΔΙΤ» του ΤΑΙΠΕΔ αξίας 205 εκατ. ευρώ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συμμετέχουν στη β’ φάση του έργου «Ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών». Ο ρόλος του PPF και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο επόμενο στάδιο, αυτό του ανταγωνιστικού διαλόγου, εισέρχεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση σύμβασης για το έργο «Ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με διενεργούσα αρχή το ΤΑΙΠΕΔ (μονάδα PPF υπό τον Π. Σταμπουλίδη), για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με συμμετοχή και των 5 διεκδικητών.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορά – εκδήλωση ενδιαφέροντος (α’ στάδιο) για την διεκδίκηση της σύμβασης, εκτιμώμενης αξίας ύψους 205 εκατ. ευρώ, είχαν υποβάλει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Το αρμόδιο υπουργείο, μετά την από 15.05.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού και η προεπιλογή των πέντε υποψήφιων για τη συμμετοχή τους στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, έδωσε και αυτό το «πράσινο φως» για τη διενέργεια του ανταγωνιστικού διαλόγου (στάδιο Β1), από τον οποίο θα προκύψουν οι βασικές τεχνικές και χρηματοοικονομικές παράμετροι της ΣΔΙΤ βάσει των οποίων οι κατασκευαστές θα δώσουν τελικές προσφορές.

Ποιο είναι το έργο

Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών. Η διάρκεια της σύμπραξης θα οριστικοποιηθεί κατά το Στάδιο Β.Ι (διάλογος) της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αναμένεται να συμβάλλει στην ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών της Δικαιοσύνης προς τους πολίτες και στη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

Η σύμβαση σχετίζεται με έργο χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που επιλεχθεί το σενάριο ύψους 180.291.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, το Δημόσιο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Τεχνικού Έργου με ποσό έως 25.000.000 ευρώ, το οποίο θα προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της ΕΕ– NextGenerationEU. Η δυνητική συμμετοχή του Δημοσίου θα καθοριστεί στο Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού, και αντίστοιχα, ο ακριβής προϋπολογισμός της Σύμβασης Σύμπραξης θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου.

To Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν υπογράψει σύμβαση για την ωρίμανση του έργου, την υπαγωγή του στον νόμο περί Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έγινε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ στις 23 Μαΐου 2022, τη διενέργεια του διαγωνισμού καθώς και την παρακολούθηση της κατασκευής του έργου.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath

Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν σοβαρά την ΕΚΤ

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Πώς έχει αλλάξει η τιμή της μπύρας με το πέρασμα των χρόνων

admin

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη προς τη ΝΑ Ευρώπη το μέλλον του λιμανιού» – 400% αύξηση στην κρουαζιέρα

admin