Image default
Αγορές

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο για τον S&P 500

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο για τον S&P 500

Στο «κόκκινο» έκλεισε την Παρασκευή (19/5) η Wall Street, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών έπειτα από την «παύση» των διαπραγματεύσεων, που ανακοινώθηκε απόψε, για το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόσθετες αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας. Ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο στον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να σημειώσει την καλύτερη εβδομάδα του από τον περασμένο Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 109,28 μονάδες ή 0,33% στις 33.426,63 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,14% στις 4.191,98 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,24% στις 12.657,90 μονάδες. Και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με εβδομαδιαία κέρδη. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,65% στην ισχυρότερή του άνοδο από τον Μάρτιο, ο Nasdaq κέρδισε 3,04%, επίσης στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο και ο Dow Jones έκλεισε στο +0,38%.

Ένα μέρος των ισχυρών εβδομαδιαίων κερδών ήρθε την Πέμπτη (18/5), καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το πλαφόν στο αμερικανικό χρέος. Τα σχόλια του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, φάνηκε να υποδηλώνουν ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Μακάρθι δήλωσε απόψε ότι θα πρέπει να γίνει μια «παύση» στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου του χρέους. «Ναι, έχουμε μια παύση» είπε ο Μακάρθι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Κογκρέσο. Παράλληλα, ο βουλευτής Γκάρετ Γκρέιβς, τον οποίο επέλεξε ο Μακάρθι για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου στις συνομιλίες ήταν «παράλογοι». Μέχρι να είναι πρόθυμοι να κάνουν λογικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε πραγματικά να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε το σωστό, τότε δεν πρόκειται να καθόμαστε εδώ και να μιλάμε στον τοίχο, τόνισε ο Γκρέιβς.

Βέβαια, οι απώλειες της Παρασκευής τέθηκαν υπό έλεγχο, καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι τα επιτόκια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ίσως να μην χρειαστεί να αυξηθούν όσο αναμενόταν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams επισήμανε σε παρέμβασή του την Παρασκευή σε συνέδριο της Fed ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που παρατηρήθηκαν προ πανδημίας στις αρχές του 2020. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», τόνισε ο Williams.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες ήταν οι πρώτες στον κλάδο που αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής της Fed, υποχώρησαν, με τον δείκτη KBW Regional Banking να χάνει σχεδόν 2,17% στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 6,2% στην εβδομάδα και «έσπασε» μια σειρά τριών πτωτικών εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές θεωρούν προς το παρόν ελεγχόμενα τα προβλήματα στον κλάδο.

Η μετοχή της Morgan Stanley κατέγραψε «βουτιά» 2,66% καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς Γκόρμαν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στο επόμενο 12μηνο. Η Foot Locker «έπεσε» κατακόρυφα και υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση της από τις 25 Φεβρουαρίου 2022, καθώς ο «κολοσσός» στο χώρο των υποδημάτων μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις του για τις πωλήσεις και τα κέρδη του. Αυτή η προειδοποίηση επιβάρυνε επίσης τις ανταγωνιστικές Nike (-3,46%) και Under Armour (-4,20%).

Κέρδη για το πετρέλαιο, απώλειες για τον χρυσό στην εβδομάδα

Πτωτικά ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τις τιμές του πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η ανοδική τροχιά σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό, μάλιστα, ήταν το πρώτο 5νθήμερο κερδών για το αμερικανικό αργό, έπειτα από τέσσερα πτωτικά. H σημερινή πτώση ήρθε μετά την απόφαση των Ρεπουμπλικανών για παύση των διαπραγματεύσεων με τον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε σήμερα κατά 31 cents ή 0,4% στα 71,55 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI ενισχύθηκε κατά 2,2% έπειτα από τέσσερις εβδομάδες απωλειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιουλίου έχασε 28 cents ή 0,4% στα 75,58 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο άνοδο 1,9% στην εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, με κέρδη έκλεισαν σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, υποχωρώντας ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση έπειτα από τις απώλειες που σημείωσε το πολύτιμο μέταλλο τις προηγούμενες τρεις ημέρες.

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 21,80 δολάρια ή 1,1% στα 1.981,60 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας ωστόσο πτώση 1,9% στην εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα που τελείωσε στις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 43 cents ή 1,8% στα 24,06 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας πτώση 0,4% στην εβδομάδα. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 4 cents ή σχεδόν 1,2% στα 3,73 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,1%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • διαπραγματεύσεις
  • παύση πληρωμών
  • Μάρτιος
  • Nasdaq
  • FEDERAL RESERVE
  • περιφερειακές τράπεζες
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin