Image default
Τοις Μετρητοίς

Cenergy Holding: Το ανοδικό ταξίδι συνεχίζεται

«Τα αυξημένα μεγέθη της Cenergy Holding ήρθαν για να μείνουν» ήταν η δήλωση του Οικονομικού Διευθυντή κ. Αλέξανδρου Μπένου στη χθεσινή ενημέρωση προς τους επενδυτές και τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η εκτίμηση του ομίλου για τα adjusted EBITDA του τρέχοντος έτους που δίνει ένα εύρος κερδοφορίας από  180 έως  200 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μία ετήσια αύξηση κερδοφορίας της τάξεως του +32%  έως +46% σε σχέση με τα 137 εκατ. ευρώ του 2022.

Φυσικά από μόνη της αυτή η οικονομική εκτίμηση για το τρέχον έτος δεν κάνει κάτι άλλο από το να φωτίζει ακόμα περισσότερο τη κεφαλαιοποίηση της Cenergy (CENER) στο 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με  τιμή 5,25 ευρώ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά  για το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Cenergy πέτυχε νέο ρεκόρ εσόδων και  κερδοφορίας  με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 27% στα 381,3 εκατ. ευρώ από 299,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να φτάνει τα 44 εκατ. ευρώ, 95% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων και στους δύο κλάδους. Παράλληλα τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ ή 0,08079 ευρώ ανά μετοχή  έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ ή 0,05071 ευρώ ανά μετοχή  που ήταν το πρώτο  τρίμηνο του 2022 σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 59%.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί για ακόμα μια φορά η  αυξητική τάση που έχει πάρει το  ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών καθώς από τα 2 δισ. ευρώ που είχε στα τέλη του 2022 ανέβηκε μέσα σε τρεις μήνες στα  2,27 δισ. ευρώ  δίχως να φαίνεται ότι το σκαρφάλωμα έχει τέλος. Τώρα αν αναλογιστούμε ότι το περιθώριο EBITDA (%) έχει ανέλθει στο 11% εύκολα κάποιος μπορεί να ανάγει την κερδοφορία του ανεκτέλεστου στα 250 εκατ. ευρώ.

Πραγματικά πάντως η ανάπτυξη της Cenergy είναι τέτοια που η απόσταση που χωρίζει τα νούμερα από τρίμηνο σε τρίμηνο θυμίζει … διακτινισμό.  “Beam me up, Scotty!”

Όπως φαίνεται με μεγάλη φόρα έχει μπει στο 2023  ο τομέας των σωλήνων χάλυβα όπου εκτελώντας σημαντικά έργα από παραγγελίες που είχε εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια του 2022 έχει προσφέρει μέσα στο πρώτο τρίμηνο  το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα του ομίλου.  Έργα όπως η παραγωγή για την προμήθεια αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου 163 χλμ. στη Δυτική Μακεδονία για λογαριασμό του ΔΕΣΦΑ, το FSRU Αλεξανδρούπολης 28 χλμ. για τη Saipem και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Fenix για την Αργεντινή που ανατέθηκε από τη TotalEnergies και που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Την ίδια ώρα ισχυρή παρέμεινε και η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα με όμως σημαντικά  βελτιωμένα τα περιθώρια κέρδους.

Μπροστά έχει μπει και το μεγάλο επενδυτικό  project στο τομέα καλωδίων προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος έχει εξασφαλιστεί ήδη με το ποσό των  88 εκατ. ευρώ από τη σύμπραξη  της EBRD με το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (TAA) ενώ υπάρχει ένα ευρύτερο πλάνο  που θα φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ καλύπτοντας πέρα από το εργοστάσιο στην Κόρινθο, το επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, όταν η νέα παραγωγική γραμμή θα είναι διαθέσιμη, όπως επίσης και την χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για τα επόμενα χρόνια. Ο όμιλος από όλα αυτά τα 110 εκατ. ευρώ θα βάλει μόλις τα 22 εκατ. ευρώ που θα καλυφθούν από τα ίδια κεφάλαια.

Με τις προοπτικές του ομίλου για τα επόμενα έτη να είναι ιδιαίτερα δυναμικές, για αυτό άλλωστε και παρομοιάζεται  σε προηγούμενη ανάλυση ως ένα «αδηφάγο θηρίο», η μετοχή ακολουθώντας τα ρεκόρ των οικονομικών μεγεθών  έχει βρεθεί από τα 3,425 ευρώ που είχε τον περασμένο Μάρτιο στα νέα ιστορικά υψηλά των 5 ευρώ. Έναν  διαγραμματικό στόχο που είχαμε θέσει στα μέσα του περασμένου Απρίλη. Ο επόμενος τώρα μεσοπρόθεσμος στόχος εφόσον η τιμή της μετοχής κατακτήσει τα 5 ευρώ είναι τα 5,80 ευρώ. Όσον αφορά τη βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή να έχει διασπάσει ανοδικά το τριγωνικό σχηματισμό  συνέχειας “T” στα 4,60 ευρώ προσπαθώντας να αδράξει το στατιστικό bonus των 5,14 ευρώ που δίνει η πρόσθεση του ύψους του στη τιμή της διάσπασης.

Μιας όμως  που στον εν λόγω σχηματισμό έχει πραγματοποιηθεί όγκος άνω των 2,85 εκατ. μετοχών το σημείο διαφυγής των 4,60 ευρώ δεν πρέπει να διασπαστεί καθοδικά για να μπορούμε να λέμε ότι το trend είναι εδώ ενωμένο δυνατό για τη συνέχιση της πορείας προς τα 5,14  ευρώ.  Σημαντική αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πτωτική καταστρατήγηση των 4,32 ευρώ.

Κομματάκι δύσκολο.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

May 19, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin