Image default
Οικονομία

G7: Έκκληση στην Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για την Ουκρανία

Η Ομάδα των Επτά συμφώνησε επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία στο διαμοιρασμό πληροφοριών, καθώς προσπαθεί να θέσει νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:16

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία για να αντιδράσουν στον οικονομικό εξαναγκασμό και δεσμεύθηκαν να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν πως όποιος αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο την οικονομική εξάρτηση, θα αποτύχει και θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία Πλατφόρμα Συντονισμού για τον Οικονομικό Εξαναγκασμό θα χρησιμοποιεί την έγκαιρη προειδοποίηση και το γρήγορο διαμοιρασμό των πληροφοριών για τον οικονομικό εξαναγκασμό, ενώ τα μέλη της θα συναντώνται τακτικά για διαβουλεύσεις, αναφέρουν οι ηγέτες σε δήλωσή τους.

«Ο κόσμος γνωρίζει μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων οικονομικού εξαναγκασμού, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκεται η εκμετάλλευση οικονομικών επισφαλειών», αναφέρουν οι ηγέτες της G7 σε δήλωσή μετά τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Στη δήλωση δεν κατονομάζεται η Κίνα, ωστόσο σε λεπτομέρειες που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε απόπειρες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της σε πολιτικές διενέξεις με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.

Στη δήλωση, οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και ζητούν να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος για την προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Οι ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες να υιοθετήσουν τις αρχές «της διαφάνειας, της διαφοροποίησης, της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» στην οικοδόμηση δικτύων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Ομάδα των Επτά συμφώνησε επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία στο διαμοιρασμό πληροφοριών, καθώς προσπαθεί να θέσει νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.

Η υποστήριξη από το δημόσιο επενδύσεων στον τομέα του αερίου ενδέχεται να είναι προσωρινά αυτό που πρέπει να γίνει

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών πιστεύει πως η υποστήριξη από το δημόσιο επενδύσεων στον τομέα του αερίου ενδέχεται να είναι προσωρινά αυτό που πρέπει να γίνει, καθώς οι χώρες επιταχύνουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη Ρωσία, αναφέρουν σήμερα στην ανακοίνωσή τους.

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αυξημένες παραδόσεις LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και αναγνωρίζουμε πως η επένδυση στον τομέα ενδέχεται να είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε απάντηση στην τρέχουσα κρίση και για να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά αερίου οι οποίες προκαλούνται από την κρίση», αναφέρεται στο έγγραφο.

Έκκληση στην Κίνα να πιέσει τη Ρωσία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κάλεσαν σήμερα την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισαν παράλληλα πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο.

«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) κάνοντας λόγο για «τη σημασία που έχει το να έχουμε ειλικρινή διάλογο» με τις κινεζικές αρχές.

Η δήλωση αυτή αποτελεί καρπό διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση με φόντο αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, και άλλες, στην ευρωπαϊκή πλευρά, που επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με τη γιγάντια ασιατική χώρα.

«Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», εκτιμά η G7, η οποία συνεδριάζει από χθες, Παρασκευή, μέχρι αύριο, Κυριακή, στη Χιροσίμα.

«Καλούμε την Κίνα να κάνει διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7.

Η Ομάδα των Επτά υπογραμμίζει επίσης ότι δεν επιδιώκει μια πολιτική που να είναι σχεδιασμένη για να βλάψει την Κίνα ή να εμποδίσει την οικονομική πρόοδό της.

Όμως παράλληλα οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία προειδοποιούν τις κινεζικές αρχές σε πολλά σημεία.

«Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι ηγέτες της G7.

Το Πεκίνο παραμένει πράγματι ένας σύμμαχος της Μόσχας και ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας», «μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία», συνέχισαν.

Οι χώρες της G7 επανέλαβαν επίσης την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο θέμα της Ταϊβάν, επανέλαβαν την έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί αυτό το νησί μία από τις επαρχίες του, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά του μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Η θέση των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, επέμειναν.

Με πληροφορίες από -

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Πρόγραμμα κοινής δράσης Ελλάδας-Βουλγαρίας

admin

Τουρκία: Η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» δηλώνει ο νέος ΥΠΟΙΚ Σιμσέκ

fastpath

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin