Image default
Οικονομία

G7: Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συμφωνούν σε μια νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οικονομικού εξαναγκασμού

Η Ομάδα των Επτά συμφώνησε επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία στο διαμοιρασμό πληροφοριών, καθώς προσπαθεί να θέσει νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία για να αντιδράσουν στον οικονομικό εξαναγκασμό και δεσμεύθηκαν να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν πως όποιος αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο την οικονομική εξάρτηση, θα αποτύχει και θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία Πλατφόρμα Συντονισμού για τον Οικονομικό Εξαναγκασμό θα χρησιμοποιεί την έγκαιρη προειδοποίηση και το γρήγορο διαμοιρασμό των πληροφοριών για τον οικονομικό εξαναγκασμό, ενώ τα μέλη της θα συναντώνται τακτικά για διαβουλεύσεις, αναφέρουν οι ηγέτες σε δήλωσή τους.

«Ο κόσμος γνωρίζει μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων οικονομικού εξαναγκασμού, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκεται η εκμετάλλευση οικονομικών επισφαλειών», αναφέρουν οι ηγέτες της G7 σε δήλωσή μετά τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Στη δήλωση δεν κατονομάζεται η Κίνα, ωστόσο σε λεπτομέρειες που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε απόπειρες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της σε πολιτικές διενέξεις με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.

Στη δήλωση, οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και ζητούν να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος για την προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Οι ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες να υιοθετήσουν τις αρχές «της διαφάνειας, της διαφοροποίησης, της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» στην οικοδόμηση δικτύων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Ομάδα των Επτά συμφώνησε επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία στο διαμοιρασμό πληροφοριών, καθώς προσπαθεί να θέσει νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.

Η υποστήριξη από το δημόσιο επενδύσεων στον τομέα του αερίου ενδέχεται να είναι προσωρινά αυτό που πρέπει να γίνει

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών πιστεύει πως η υποστήριξη από το δημόσιο επενδύσεων στον τομέα του αερίου ενδέχεται να είναι προσωρινά αυτό που πρέπει να γίνει, καθώς οι χώρες επιταχύνουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη Ρωσία, αναφέρουν σήμερα στην ανακοίνωσή τους.

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αυξημένες παραδόσεις LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και αναγνωρίζουμε πως η επένδυση στον τομέα ενδέχεται να είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε απάντηση στην τρέχουσα κρίση και για να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά αερίου οι οποίες προκαλούνται από την κρίση», αναφέρεται στο έγγραφο.

Με πληροφορίες από -

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin