Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Αναμονή τέλος…

Το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα έφτασε και η αγορά αναμένει πλέον την ετυμηγορία των πολιτών για την κυβέρνηση της χώρας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται σταθερά με διαφορά 4,5% -6% έναντι του δεύτερου και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης να οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου. Αυτή είναι η προσδοκία που έχει αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών αποτιμώντας κατά περίπτωση την βαρύτητα του πολιτικού ρίσκου. 

Παρά τις αβεβαιότητες που συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος ο παράγοντας κερδοφορία ήταν αυτός που συντήρησε την αγορά σε υψηλά 105 μηνών. Οι 18 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη εξακολουθούν να δείχνουν μια εξαιρετική εικόνα μεγέθυνσης δραστηριότητας και επιδόσεων σε σχέση με το περυσινό α’ τρίμηνο ξεκινώντας την χρήση με την φόρα του 2022: Σε προσαρμοσμένο επίπεδο για τις διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων των ΕΛΠΕ (125 εκατ. ευρώ) ο τζίρος είναι αυξημένος κ ατά 16,4%, τα λειτουργικά κέρδη 95% και η καθαρή κερδοφορία μειωμένη κατά 24% λόγω των τραπεζικών εκτάκτων αποτελεσμάτων στο α’ τρίμηνο του 2022. 

Επομένως αν το αποτέλεσμα των εκλογών ικανοποιήσει την αγορά, η ένταση των τοποθετήσεων θα επανέλθει με ισχυρή δυναμική καθώς δεν θα αφορά μόνο την προοπτική του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά θα βάλει στην εικόνα και την κερδοφορία των εταιριών για την οποία ήδη έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση. Από την άλλη πλευρά πιθανόν κάποια χαρτοφυλάκια να κρατήσουν δυνάμεις καθώς δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα να είναι μεν θετικό αλλά όχι οριστικό υπό την έννοια μιας επαναληπτικής εκλογής στις αρχές Ιουλίου. Και αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο περιλαμβάνεται υπό συνθήκες στο εύρος των αναμενόμενων εξελίξεων που θα προκύψουν μετά το βράδυ της Κυριακής.

Η τεχνική εικόνα παραμένει αισιόδοξη καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά έτους. Η εβδομάδα που πέρασε αναλώθηκε σε κινήσεις μικρού εύρους κυρίως διεκπεραιωτικού χαρακτήρα χωρίς να απειληθούν επίπεδα που θα άλλαζαν δραματικά την διαγραμματική εικόνα υποδηλώνοντας αναμονή ενόψει των μεθαυριανών γεγονότων. Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κοιτάνε πλέον ανοδικά και η διαφυγή από το υψηλό έτους (1.140 μονάδες) θα βάλει στην αγορά ένα νέο φιλόδοξο ανοδικό στόχο, τα υψηλά του 2014 τιμές διαπραγμάτευσης δηλαδή κοντά στις 1.350 μονάδες.

Λόγω των αλλαγών σε δείκτες και μετοχές που έχουν συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα (ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αυξήσεις κεφαλαίου κλπ) οι ενδιάμεσες αντιστάσεις είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια ωστόσο εκτιμώντας μια υπερβολή στην κίνηση των ταλαντωτών οι πιθανότητες μιας πρώτης στάσης θα εντοπίζονταν μεταξύ 1.220 – 1.230 μονάδων. Στον αντίποδα η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 1.000 μονάδες επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ανοδική κίνηση μέχρι τα πρόσφατα υψηλά από τις αρχές Απριλίου. Συμπερασματικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς τον θόρυβο των ημερών δείχνει έτοιμος για ένα νέο ανοδικό άλμα. Το γεγονός ότι παρά το σχετικά χαμηλό τζίρο των προηγούμενων ημερών

τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μάλλον κρατήθηκαν με άνεση δείχνει ότι η αναμονή που είναι σε εξέλιξη είναι υποκειμενικά φορτισμένη από ανοδική δυναμική. Ενδιαφέρον τέλος θα έχει ο τζίρος με τον οποίο θα επιτευχθεί η όποια διαφυγή (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) καθώς θα δώσει πληροφορίες για την ένταση της επικρατούσας τάσης και το πιθανό επίπεδο εκτόνωσης.

Πέρα από το αποτέλεσμα των εκλογών η ερχόμενη εβδομάδα παραμένει σε ρυθμούς αποτελεσμάτων α’ τριμήνου: Την Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Την Τρίτη ακολουθούν οι Ελβαλχαλκόρ και Εθνική Τράπεζα. Την Τετάρτη την σκυτάλη παίρνει ο ΟΠΑΠ και τέλος την Πέμπτη η ΔΕΗ κλείνει τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της εβδομάδας. Μέσα στην εβδομάδα επίσης κόβουν μερίσματα οι Παπουτσάνης (€0,02 21/5), Ανδρομέδα (€0,20, 22/5) και Coca Cola (€0,78, 25/05).

Επισημαίνεται τέλος ότι η AustrianCard Holdings θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών την Τρίτη το πρωί.

Ανάλυση 

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Xρηματιστήριο Αθηνών: Διάλειμμα για ανάσες

admin

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει της Ευρωζώνης – Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

admin

Πως ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναβάλει φωτιά στα Βαλκάνια

admin

Moody’s: Πώς «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές

admin

Alpha Bank: Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα – Τέλος στα σενάρια στασιμοπληθωρισμού

admin

Η διαπλοκη του Πούτιν στη Γερμανία,το χοιρινό κρέας… και η Σάλκε

admin

ΕΚΤ: Νέα “σύννεφα” πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

admin

Μια μάχη που έβγαλε ηγέτες

admin

N.Roubini: Η Αμερική και η Κίνα σε τροχιά σύγκρουσης

admin