Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Επικό πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών +7% -Moody’s: Credit positive…

Ας κρατήσουν οι χοροί…  το ισχυρότερο άνοιγμα χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια μετά τη μεγαλειώδη νίκη της Νέας Δημοκρατίας της υπευθυνότητας της σοβαρής διακυβέρνησης και της ειλικρίνειας προς τους πολίτες.

Ένα άνευ προηγουμένου πάρτι έχει στηθεί αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να κερδιζει σταθερα +7%!!!    

Είναι προφανές ότι μετά το αποτέλεσμα χθεσινής ψηφοφορίας επίκειται η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα γεγονός που θα σημάνει  εισροή πακτωλού νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και την οικονομία.

Όλοι οι ξένοι θεσμικοί οίκοι και αναλυτές έλαβαν το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός στο μεγαλύτερο μέρος του σοβάρεψε, έθαψε τα φαντάσματα του παρελθόντος που επιθυμούσαν ρήξεις και λοιπές χαζομάρες και αποφάσισε να πάει μπροστά.

Προφανώς και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προφανώς τα όποια λάθη προκύψουν στην πορεία θα τύχουν της ανάλογης κριτικής. Όμως αναμφίβολα χθες η Ελλάδα γύρισε σελίδα και βαδίζει πλέον αναπόσπαστη προς το Ευρωπαϊκό της μέλλον.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,24% στις 1.214,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 178 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 8,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.002,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 15,47% στις 1.017,87 μονάδες.

Εισροές 60 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30′ της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, ενδεικτικά της εσπευσμένης μαζικής τιμολόγησης κυρίως ξένων funds. Ξεκάθαρη τακτική προεξόφλησης επίσπευσης της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με τη διάθεση των διαχειριστών να αποτυπώνεται σε διπλό μέτωπο: μετοχών – ομολόγων.

Moody’s: Credit positive

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που κρίνεται ως credit positive, σημειώνει σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής μάχης ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Πιο συγκριμένα, όπως σχολιάζει ο Steffen Dyck, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s, “η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άγγιξε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας μόλις μερικές έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού, θα διεξαχθεί πιθανότατα νέα εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου. Αυτός ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί βάσει του εκλογικού νόμου που επαναφέρει το μπόνους για το κόμμα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία, το οποίο ξεκινά από τις 20 έδρες για το πρώτο κόμμα εφόσον ξεπεράσει σε ποσοστό το 25% και αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%, με ανώτατο αριθμό τις 50 έδρες”.

Συνεχίζοντας ο Steffen Dyck σημειώνει ότι “με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive (πιστωτικά θετικό). Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας”.

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Xρηματιστήριο Αθηνών: Διάλειμμα για ανάσες

admin

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει της Ευρωζώνης – Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

admin

Πως ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναβάλει φωτιά στα Βαλκάνια

admin

Moody’s: Πώς «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές

admin

Alpha Bank: Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα – Τέλος στα σενάρια στασιμοπληθωρισμού

admin

Η διαπλοκη του Πούτιν στη Γερμανία,το χοιρινό κρέας… και η Σάλκε

admin

ΕΚΤ: Νέα “σύννεφα” πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

admin

Μια μάχη που έβγαλε ηγέτες

admin

N.Roubini: Η Αμερική και η Κίνα σε τροχιά σύγκρουσης

admin