Image default
Αγορές

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Συνεχίζεται το ράλι στο Τόκιο

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Συνεχίζεται το ράλι στο Τόκιο

Στα «πράσινα» έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων Ασίας και Ωκεανίας τη συνεδρίαση της Δευτέρας (22/5), με τις μετοχές στο Τόκιο να επεκτείνουν το ράλι τους κι ενώ οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ θα συνεχιστούν.

Οι μετοχές στην Ιαπωνία παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, με τον Nikkei να καταγράφει άνοδο λίγο πάνω από 20% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα .

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια του πρωτογενούς δανείου 1 και 5 ετών.

Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ σταμάτησαν από τους διαπραγματευτές του GOP, δημιουργώντας αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα επιτόκια μπορεί να μην χρειαστεί να αυξηθούν τόσο πολύ όσο αναμένεται για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, δεδομένων των σημερινών πιέσεων στον τραπεζικό τομέα.

Την ίδια ώρα, η S&P αναμένει ότι το 70% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Ασία, με μεγάλο μέρος της να οφείλεται στα καύσιμα αεριωθουμένων καθώς τα ταξίδια που επιστρέφουν στα προ Covid επίπεδα.

«Η Ασία είναι ο κινητήρας αυτής της αγοράς πετρελαίου και της παγκόσμιας οικονομίας. Αναμένουμε περίπου το 70% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου φέτος να προέρχεται από την Ασία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της S&P για τον ΟΠΕΚ, Χέρμαν Γουάνγκ.

Η S&P προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2023, σχετικά πιο συντηρητική από την εκτίμηση του ΟΠΕΚ για 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο Γουάνγκ είπε ότι η προσεχής συνεδρίαση του ΟΠΕΚ του Ιουνίου θα επικεντρωθεί πιθανότατα στους αριθμούς παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας και ότι «δεν θα υπάρχει μεγάλη όρεξη για περαιτέρω περικοπές».

Οι οικονομολόγοι της HSBC απώθησαν τις προσδοκίες τους για τις αλλαγές πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η HSBC ανέμενε προηγουμένως ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διευρύνει τη ζώνη YCC στις 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

«Καθώς αυτές οι πιέσεις της αγοράς έχουν μετριαστεί, το ίδιο ισχύει και για τις βασικές προσδοκίες μας για αλλαγή πολιτικής από την BoJ», έγραψαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η τροποποιημένη προοπτική αντανακλά ότι «οι εισερχόμενες αλλαγές θα είναι μεγαλύτερες και πιο τολμηρές, υπό τον όρο ότι ο στόχος σταθερότητας τιμών είναι ορατός».

Πρόσθεσαν ότι μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ιαπωνική οικονομία θα δει δεδομένα που «υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την επίτευξη των συνθηκών για την έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης».

Ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Αυστραλίας ελπίζει για «μια ευνοϊκή απόφαση» σύντομα για την κατάργηση των δασμών από την Κίνα στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία.

«Είμαστε αισιόδοξοι για μια ευνοϊκή απόφαση σχετικά με τους δασμούς στο αυστραλιανό κριθάρι στην Κίνα», δήλωσε ο Ντον Φέρελ στο CNBC.

Ο Φέρελ βρέθηκε στην Κίνα νωρίτερα τον Μάιο, και έγινε μόνο ο δεύτερος Αυστραλός υπουργός στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε που επισκέφθηκε την Κίνα μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Πένυ Γουόνγκ στο Πεκίνο τον Δεκέμβριο.

«Προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τη σχέση μας με την Κίνα», είπε ο Φέρελ. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την ειρήνη στην κοινή μας περιοχή είναι μέσω λογικών εμπορικών κανόνων που ρυθμίζουν τις εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών μας», συμπλήρωσε.

Ο Φέρελ είπε επίσης ότι ο Κινέζος ομόλογός του, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Βεντάο, αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Αυστραλία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,90%, κλείνοντας στις 31.086,82 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 1,24% στις 19.688 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 3.296,47 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,32% στις 11.127,04 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,04% και έκλεισε στις 16.180,89 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,76% στις 2.557,08 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.263,30 μονάδες, χάνοντας 0,22%.

 • ασιατικές αγορές
 • ΑΣΙΑ
 • Ωκεανία
 • Αυστραλία
 • ιαπωνία
 • Nikkei
 • Kospi

  Σχετικα αρθρα

  «Άλμα» στη Wall Street-Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq

  admin

  Η καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου για τις ευρωαγορές

  admin

  Ανακάμπτει η Wall Street- Κρατούν «μικρό καλάθι» οι επενδυτές

  admin

  Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τις ΗΠΑ

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ώθηση από μάκρο και ΗΠΑ

  admin

  Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia- Ακολούθησε ο S&P

  admin

  «Στο κόκκινο» οι Ευρωαγορές- Σε «χαμηλές πτήσεις» ο Stoxx 600

  admin

  Wall Street: Χρέος και Nvidia κρίνουν το πρόσημο

  admin

  Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδι» το αμερικανικό χρέος

  admin

  Τα επιτόκια… πληγώνουν τις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

  admin

  Έρευνα: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές

  admin

  Τα «σύννεφα» του αμερικανικού χρέους σκέπασαν ξανά τη Wall Street

  admin