Image default
Πολιτική

Κύπριος ΥΠΕΞ στο ΣΕΥ: Η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τα μέτρα κατά της Ρωσίας – Επωφελείται από την κατάσταση

Κύπριος ΥΠΕΞ στο ΣΕΥ: Η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τα μέτρα κατά της Ρωσίας – Επωφελείται από την κατάσταση

Κωνσταντίνος Κόμπος

Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το κλειδί για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, και ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει το θετικό αποτύπωμά της στην περιοχή

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ΣΕΥ για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του, υποστήριξε ότι η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ο κ. Κόμπος έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, επιδιώκει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ενώ επανέλαβε την αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει, ενωμένη, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τη χώρα.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

«Προσβλέπουμε σε μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που να επιφέρει απτά αποτελέσματα» υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το κλειδί για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, και ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει το θετικό αποτύπωμά της στην περιοχή.

Κατά τη συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ – Κεντρικής Ασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει τον ενισχυμένο διάλογο και συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής. Την ίδια ώρα, επεσήμανε, η ΕΕ – όπως πράττει και με όλους τους εταίρους της – αναμένει από τις χώρες στην περιοχή να ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, αλλά και σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων χωρών της περιοχής για απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, τόνισε τη σημασία συνέχισης του διαλόγου της ΕΕ με την εν λόγω χώρα για αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο. Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου, κατά τη συνάντηση τέθηκαν διμερή ζητήματα καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Ο Ούγγρος Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του τέλος, ο Δρ Κόμπος κατέστησε σαφές, ότι αναμένεται από πλευράς Ουγγαρίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να συγχρονίζει τις δηλώσεις και δράσεις της.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης προς βουλευτές της ΝΔ: «Αντίπαλός μας η χαλάρωση και ο εφησυχασμός» – «Στις εκλογές ηττήθηκε η τοξικότητα»

admin

Μια ματιά από τα θεωρεία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής

admin

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Σε μάχη πόρτα-πόρτα, καλεί ο Βαρουφάκης

admin

Εκλογές 2023: Συγχαρητήρια για τη νίκη αλλά και συναγερμός για τη νέα αναμέτρηση από Μητσοτάκη προς βουλευτές και υποψηφίους

admin

Οι 300 της Βουλής της… μίας ημέρας: Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και οι selfies στην ορκωμοσία- Δείτε φωτογραφίες

admin

Συνάντηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά με τον Μαργαρίτη Σχοινά

admin

Ορκίστηκε η Βουλής της… μίας ημέρας

admin

Μητσοτάκης: Αν οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μαξίμου τότε πρέπει να με ξαναψηφίσουν

admin

Ορκίζεται «η Βουλή της μίας ημέρας» – Δείτε φωτογραφίες από την προσέλευση

admin

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: «Αυτοδυναμία δεν σημαίνει ασύδοτη κυβέρνηση, αλλά αποτελεσματική»

admin

Σκέρτσος: Ο Ανδρουλάκης το μόνο που θέλει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ανδρουλάκης: Ζητώ από τον ελληνικό λαό να είναι το ΠΑΣΟΚ η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη

admin