Image default
Οικονομία

Βιλερουά (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα φθάσουν στο peak στις επόμενες 3 συνεδριάσεις, χωρίς απαραίτητα 3 αυξήσεις

Τα «χαρτιά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής, άνοιξε ενδεχομένως ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Τα «χαρτιά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής, άνοιξε ενδεχομένως ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ωθήσει τα επιτόκια στο peak τους, στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων και στις τρεις από αυτές.

Όπως είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στην απόφαση του Μαΐου, ήταν «σοφό» να μειώσει τον ρυθμό (αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης), καθώς οι αξιωματούχοι αξιολογούν τα αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, μόλις φθάσουν στο peak τους, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να μείνουν εκεί για κάποια χρονική περίοδο.

«Έχουμε ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού μας όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων και βρισκόμαστε σαφώς σε περιοριστικό έδαφος» είπε στη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι.

«Έχουμε τρεις πιθανές συνεδριάσεις, είτε για αύξηση είτε για παύση» ανέφερε.

Σημειωτέον ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την Κυριακή, εξέπεμψε το σήμα ότι τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν μια παύση.

Οι αγορές αναμένουν ευρέως ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, «βλέποντας» τα επιτόκια λίγο πάνω από το 3,75% τον Σεπτέμβριο.

Ο Βιλερουά σημείωσε ότι απαιτείται μια προσεκτική προσέγγιση, επειδή μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους για να ξεκινήσει ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin