Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Επικό πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών +7% -Moody’s: Credit positive…

Ας κρατήσουν οι χοροί…  το ισχυρότερο άνοιγμα χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια μετά τη μεγαλειώδη νίκη της Νέας Δημοκρατίας της υπευθυνότητας της σοβαρής διακυβέρνησης και της ειλικρίνειας προς τους πολίτες.

Ένα άνευ προηγουμένου πάρτι έχει στηθεί αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να κερδιζει σταθερα +7%!!!    

Είναι προφανές ότι μετά το αποτέλεσμα χθεσινής ψηφοφορίας επίκειται η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα γεγονός που θα σημάνει  εισροή πακτωλού νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και την οικονομία.

Όλοι οι ξένοι θεσμικοί οίκοι και αναλυτές έλαβαν το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός στο μεγαλύτερο μέρος του σοβάρεψε, έθαψε τα φαντάσματα του παρελθόντος που επιθυμούσαν ρήξεις και λοιπές χαζομάρες και αποφάσισε να πάει μπροστά.

Προφανώς και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προφανώς τα όποια λάθη προκύψουν στην πορεία θα τύχουν της ανάλογης κριτικής. Όμως αναμφίβολα χθες η Ελλάδα γύρισε σελίδα και βαδίζει πλέον αναπόσπαστη προς το Ευρωπαϊκό της μέλλον.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,24% στις 1.214,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 178 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 8,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.002,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 15,47% στις 1.017,87 μονάδες.

Εισροές 60 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30′ της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, ενδεικτικά της εσπευσμένης μαζικής τιμολόγησης κυρίως ξένων funds. Ξεκάθαρη τακτική προεξόφλησης επίσπευσης της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με τη διάθεση των διαχειριστών να αποτυπώνεται σε διπλό μέτωπο: μετοχών – ομολόγων.

Moody’s: Credit positive

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που κρίνεται ως credit positive, σημειώνει σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής μάχης ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Πιο συγκριμένα, όπως σχολιάζει ο Steffen Dyck, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s, “η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άγγιξε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας μόλις μερικές έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού, θα διεξαχθεί πιθανότατα νέα εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου. Αυτός ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί βάσει του εκλογικού νόμου που επαναφέρει το μπόνους για το κόμμα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία, το οποίο ξεκινά από τις 20 έδρες για το πρώτο κόμμα εφόσον ξεπεράσει σε ποσοστό το 25% και αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%, με ανώτατο αριθμό τις 50 έδρες”.

Συνεχίζοντας ο Steffen Dyck σημειώνει ότι “με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive (πιστωτικά θετικό). Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας”.

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin