Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Από ρεκόρ σε ρεκόρ μετα τις εκλογές 

Για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2014, το Χρηματιστήριο Αθηνών έφτασε πάνω από τις 1.200 μονάδες λόγω της καθαρής εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά σε πρωτοφανή επίπεδα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πολλά κεφάλαια εισήλθαν στη Λ. Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,09% στις 1.201,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.217,04 μονάδων (+7,48%) και 1.137,71 μονάδων (+0,47%). Ο τζίρος ανήλθε στα  362,66  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 104,27 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,86 εκατ. τεμάχια αξίας 62,16  εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 6,95% στις 2.959,46 μονάδες, ενώ στο +3,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.710,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,47% στις 991,41 μονάδες.

Η άνοδος των επιπέδων τζίρου χωρίς ανάγκη rebalancing, είναι ένα σαφές μήνυμα που δεν δυνατό να αμφισβητηθεί από τους αγοραστές. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τιςς μετοχές της Ελλάδας, καθώς η χώρα ανακτά την επενδυτική βαθμίδα της. Η απόφαση των εκλογών αποτέλεσε τον πόλο έλξης αυτών των επενδυτών και μετά το καλό αυτό αποτέλεσμα, υπάρχει μια φιλόδοξη και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα παραμείνει φιλοεπενδυτική, παρ’ όλες τις εξελίξεις.

Σύμφωνα και με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά έσπασε τη συσσώρευση από τον Ιανουάριο. Όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε κάποιου είδους έξαρση μιας και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Κατά τον ίδιο, αυτό που γίνεται σήμερα θα γινόταν ούτως ή άλλως, απλά δεν γνωρίζαμε το timing. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αρκετά για να κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το 10ετές ομόλογο έχει πλέον τιμές 40 μονάδες βάσης κάτω από την Ιταλία, ενώ ακόμα είμαστε χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Πλέον η βαθμίδα έρχεται πολύ πιο κοντά οπότε η αγορά σπεύδει να το προεξοφλήσει. Παράλληλα το short squeeze βοηθάει σημαντικά την κίνηση.

«Τα δεδομένα ευνοούν την ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου, καθώς υποδεικνύουν την επιθυμία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές» σχολιάζει με τη σειρά του, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής. «Άλλωστε, η αγορά ελπίζει σε μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας που θα φέρει εις πέρας τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία, δίχως παλινωδίες και πειραματισμούς. Προφανώς είναι ζητούμενο να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση στις 25 Ιουνίου» συμπληρώνει ο έμπειρος χρηματιστής.

Οι εντολές αγοράς που πυροδοτούνταν κατά βούληση, ανέβασαν ωστόσο όλες τις μετοχές προς υψηλότερα επίπεδα και προς νέα ιστορικά, παραμερίζοντας επιμέρους θεμελιώδη μεγέθη, σύγκριση δεικτών αποτίμησης και προοπτικές μικρότερων ή μεγαλύτερων εισηγμένων, με την αγοραστική «μανία» να κυριαρχεί στα χρηματιστηριακά γραφεία. Κατά συνέπεια, πέρα από τις τράπεζες, στους πρωταγωνιστές της ισχυρής ανοδικής κίνησης συγκαταλέγονται η ΔΕΗ με «άλμα» 15,93% στα 9,39 ευρώ (τζίρος 36,83 εκατ.), η EXAE στο 11,52% και τα 4,60 ευρώ, η Mytilineos, η οποία βρίσκεται σε απόσταση βολής από τα 30 ευρώ, μετά την άνοδο της τάξεως του 7,74% στα 29,50 ευρώ, τα ΕΛΠΕ που έκλεισαν με άνοδο 5,77% στα 7,70 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ (5,03%), η ElvalHalcor (5,24%) Jumbo (4,55%).

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη μετά τα χτυπήματα του Ιράν, οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται -VID

admin

Κλιμακώνεται ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν

admin