Image default
Αγορές

Wall Street: Σε υψηλό 9 μηνών έκλεισε ο Nasdaq

Wall Street: Σε υψηλό 9 μηνών έκλεισε ο Nasdaq

Στάση αναμονής, με μικρές μεταβολές στους δείκτες, κράτησαν σήμερα (22/5) οι επενδυτές στη Wall Street καθώς παρακολουθούν με αγωνία τις διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου – Κογκρέσου για την αύξηση του πλαφόν στο ομοσπονδιακό χρέος, προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Η ήπια άνοδος του τεχνολογικού δείκτη ήταν αρκετή ώστε να τον οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,42% στις 33.286,58 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 4.192,63 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε υψηλότερα κατά 0,50% στις 12.720,78 μονάδες και σε υψηλό 9μήνου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι περιφερειακές τράπεζες με τον σχετικό δείκτη να κερδίζει 3,2%. Οι μετοχές των PacWest και Western Alliance σημείωσαν «άλμα» 13% και 10,3% αντίστοιχα. Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η PacWest κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων 2,6 δισ. δολαρίων στην Kennedy Wilson. Αντίθετα, η Micron Technology έχασε πάνω από 2,8% μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι περιμένει τα έσοδα της να υποχωρήσουν μετά την απόφαση των κινεζικών αρχών να απαγορεύσουν την πώληση των τσιπ μνήμης της εταιρείας σε βασικές βιομηχανίες της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι συνεχίζουν τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους, με μόλις 10 ημέρες να απομένουν πριν από την νωρίτερη ημερομηνία που η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ρεαλιστικά να χρεοκοπήσουν.

Βετεράνοι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών προχώρησαν σήμερα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Καπιτώλιο, με τα αμερικανικά μέσα να αναφέρουν πως οι υποχρεωτικές περικοπές των κυβερνητικών δαπανών παραμένουν σημαντικό εμπόδιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι οι δαπάνες πρέπει να περιοριστούν στα επίπεδα του 2022, αλλά ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι είναι εκτός συζήτησης οποιεσδήποτε συνολικές περικοπές χωρίς πρόσθετες αυξήσεις φόρων.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη Τετάρτη σχετικά με τη συνεδρίαση του Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να ρίξει «φως» στο πώς σκέφτονται οι κεντρικοί τραπεζίτες την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

Τα σημερινά σχόλια του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ότι η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά άλλη μια μισή μονάδα φέτος, ώθησαν προς τα πάνω το αμερικανικό δολάριο. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική από μια σειρά ομιλιών από αξιωματούχους της Fed και από τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας, όπως ο δείκτης προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) Απριλίου. Σημειώνεται ότι ο PCE είναι ο προτιμώμενος δείκτης ένδειξης της Fed για τον πληθωρισμό και τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

«Βουτιά» 7% για το φυσικό αέριο

Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου για το ανώτατο όριο χρέους.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 44 cents ή 0,6% και έκλεισε στα 71,99 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Ιουλίου πρόσθεσε 41 cents ή 0,5% στα 75,99 δολάρια το βαρέλι. 

Από την άλλη πλευρά, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου Ιουνίου κατέγραψε «βουτιά» 19 cents ή 7,2% στα 2,40 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες κι ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε κερδίσει πάνω από 14%.

Ήπιες απώλειες κατέγραψε ο χρυσός, καθώς το ανταγωνιστικό του πολύτιμου μετάλλου δολάριο ενισχύθηκε από τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed για συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 4,40 δολάρια ή 0,2% και έκλεισε στα 1.977,20 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το ασήμι Ιουλίου υποχώρησε 20 cents ή 0,8% στα 23,86 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα έχασε 5 cents ή 1,3% στα 3,69 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • τεχνολογικός δείκτης
  • περιφερειακές τράπεζες
  • FEDERAL RESERVE
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Σχετικα αρθρα

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin